; ; ; ;

Osztalék elengedésének új szabálya

2022. január 24. Magyar Miklósné Zsuzsa

2021. január 1.-től megváltozott az elengedett osztalék számviteli és adószabálya.

Elképzelhető, hogy a vállalkozások korábbi nyereséges években bátran hozták meg a határozatot, hogy osztalékot fizetnek, de a jelenlegi külső körülmények ezt nem teszik lehetővé. Több vállalkozásnál esetleg felmerülhet a saját tőke hiánya is, mely viszont már szankció alá is esik.

pexels-photo-3943716.jpeg

A koronavírussal összefüggésben sok vállalkozás a pénzügyi finanszírozás megtartása érdekében fontos döntést kell hogy hozzon a ki nem fizetett osztalékok tekintetében.

Ez a tulajdonosi döntés nagyon sok esetben a korábban ki nem fizetett osztalék elengedése lehet.

A 2021. évet megelőzően ha a megállapított és ki nem fizetett osztalékot elengedték, azt a számvitelben egyéb bevételként kellett hogy elszámolja a társaság. Ekkor a TAO torvény szerint bekerült a társasági adó alá. Azonban a megállapított osztalék elfogadása és kifizetése adózott eredményből történik, ezért a TAO törvény erre az esetre egy speciális szabályt tartalmazott, amely alapján a jóváhagyott és ki nem fizetett osztalék elengedésére tekintettel elszámolt bevétel az adó alapját csökkentette.

Igy a ki nem fizetett osztalék egy kis kerülő úttal került bele az elengedés évének eredménytartalékába.

 Ezt a kerülőutat szüntette meg a 2021. január 1.-től életbe lépett szabály azzal, hogy kikerült a TAO törvény adóalap csökkentési technikájából, és közvetlenül kerül az eredménytartalékba.

Ezzel összhangban a 2000. évi C. törvény a számvitelről 37.§ (1) bekezdés h) pontja kimondja, az osztalék miatti kötelezettség elengedett összegét, ha a jóváhagyott osztalékból származó követelését a gazdasági társaság tulajdonosa ( tagja) elengedi, az elengedés időpontjával az eredménytartalék növekedéseként kell kimutatni.

 Az elengedett osztalék miatt a társaság adózott eredménye nem változik.

 

süti beállítások módosítása