; ; ; ;

Mindenki másképp csinálja

2022. április 25. Dr. Sztanó Imre

Egy lakás (ház) vásárlása a család életében mindig sok-sok izgalommal (és természetesen örömmel) jár együtt. Nem könnyű megtalálni az olyan lakást, amilyenről álmodtunk. Nagyon sok szempontot kell érvényesíteni, így például a lokáció, a közlekedés stb. Néha hónapokat (esetleg) éveket is várni kell amig megtaláljuk „álmaink” házát, lakását. Az is felmerül, hogy új vagy használt lakást vásároljunk. Sok mindentől függ a döntésünk, de persze meghatározóak a finanszírozási lehetőségek is. Sok időt vesz igénybe a leendő lakások megtekintése és „válogatás” a lehetőségek közül. Az árak dinamikus emelkedése miatt most még gyakran az idő is sürget a megoldást illetően.

pexels-photo-8469937.jpeg

Megbízhatunk ügynököt (ingatlanost), hogy kutassa fel a megfelelő lakást, persze ez sem olcsó megoldás, de segíthet a megoldásban.

Vannak országok, ahol sajátosan alakulnak ezek a tranzakciók. Érdekességként - tapasztalataim alapján - a holland gyakorlatot mutatom most be.

Hollandiában szintén nem kis problémát okoz egy ingatlan vásárlása. Kevés az új építésű lakás. Nagy az érdeklődés. Érdekes módon nem licitálnak az újépítésű  lakásokra, hanem az adott feltételek mellett ajánlatokat tesznek a leendő vevők és sorsolással döntik el, hogy ki lehet a vevő. A megoldás arra biztosan jó, hogy nem ”verik fel” az árakat licitálással.

Használt lakás vásárlása esetén az eladó és a vevő is megbíz egy-egy ügynököt, akik bonyolítják az adásvételt. A vevőnek az ügynök mutatja meg a lakást (egy alkalommal). Gyakran előfordul, hogy az egyébként üresen álló lakást bérelt bútorokkal berendezik, hogy mutatósabb legyen. Ez jó marketing fogás, azt mondják, hogy erre a célra létrejöttek vállalkozások is.

A vevők a megtekintést követően ajánlatot tesznek az eladónak (ügynökén keresztül), mely ajánlatban a bemutatkozáson kívül le kell írni a finanszírozási konstrukciót (beleértve az árat is) és azt, hogy kér-e a vevő műszaki szemlét. Az ajánlat egyben vételi szándékot jelent. Az eladó a beérkezett ajánlatok alapján választja ki a vevőt.

Olyan megoldás szinte nincs, hogy az eladó és a vevő közvetlenül bonyolítsa le az adásvételt.

 

süti beállítások módosítása