; ; ; ;

Egyre betegebb a Kata? Mi történt vele?

2022. június 9. Dr. Sztanó Imre

 A KATA egy egyszerű adózási forma, amit egyéni vállalkozók, egyéni cégek, ügyvédi irodák, közkereseti társaságok és betéti társaságok vehetnek igénybe (utóbbi kettő esetében csak magánszemély taggal rendelkezők választhatják). Már az elmúlt években is hírek jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy baj van a KATÁ-val. Már aggódni is kezdtem, de 2021. június 9-én a Magyar Kereskedelmi Kamara Elnöke megnyugtatott:

 0603.PNG

„Nagyon sikeres lett, talán túlzóan is, ma már csaknem 430 ezren adóznak ilyen kedvezményes formában, vagyis a munkavállalók 12-13 százaléka választja ezt a normál adózásnál nagyságrendekkel jobb közteherviselési formát, ami lényegesen torzítja a piacot”. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, hogy ennek a kedvezményes adónemnek a bevezetésekor az volt a cél, hogy olyanokat is bevonjon a közteherviselésbe, akik korábban nem voltak részesei. Úgy tűnik ez sikerült is. Akkor mi a baj?

 

A KATA lényegében átalányadó, népszerűsége egyre növekszik, ami egyáltalán nem csoda, hiszen a kisadózó havi fix összegű adóval a vállalkozásból származó összes jövedelmét leadózza.  

 

A legtöbb gondot az okozza és ez jelenti az akut betegséget, hogy sokan úgy gondolják, hogy a KATA = burkolt munkaviszony. Vajon készült olyan diagnózis, hogy az adó egyszerű, megfizethető és versenyképes legyen. Sokan mondogatják, hogy tudnod kell bizonyítani, hogy a tevékenységedet nem burkolt munkaviszony keretében végzed. Ez azért lényeges mert munkaviszony keretében lényegesen nagyobbak az adóterhek? De ez miért a KATÁT betegíti meg?

 

Amennyiben a felsorolt feltételek közül kettő teljesül, vállalkozói tevékenységet a NAV nem minősítheti munkaviszonynak. Már is meggyógyul a beteg!

 

Mik ezek a feltételek?

  • Katás vállalkozóként a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezted vagy végezhetted.
  • A naptári évi bevételed legalább 50 százalékát nem 1 millió Ft feletti bevételekből szerezted.
  • Akitől a 1 millió Ft-ot meghaladó bevételed származott, nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módját illetően.
  • A tevékenység végzésének helye a birtokodban van.
  • A tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem az a megbízó bocsájtotta rendelkezésedre, ahonnan az 1 millió Ft-ot meghaladó bevételed származott.
  • A tevékenység végzésének rendjét kisadózóként te határozod meg.
  • A katás vállalkozásod egyik kisadózó tagja sem főállású kisadózó (egész naptári évben). Ezen kívül bevételük legalább 50%-a olyan megbízótól származik, ahol a naptári éven belül nem volt a kisadózóknak főállású munkaviszonya. Vagy nem kiegészítő tevékenységnek minősülő társas vállalkozói.

 

Amennyiben tehát legalább két feltétel igaz, akkor a munkaviszony vélelme megdől.

2021. január 1-jétől már jelentősen szigorodtak a kisadózók tételes adójának szabályai. Egyes megrendelők a katát adóoptimalizálás céljából alkalmazzák, vagyis arra használják fel, hogy elkerüljék a munkaviszonnyal járó, nyilvánvalóan magasabb közterhek megfizetését.

 

A Kata keret (12 millió Ft) átlépése után 40% adó kell fizetni. Vállalkozói körben hallani olyat is, hogy még ebben az esetben is maradnak a KATÁ-nál, mert egyszerű, kevés adminisztrációval jár együtt, sőt néha még könyvelőt sem kell foglalkoztatni,  így ez a költség is elmarad.

 

A felmerülő problémák talán nem is a KATÁ-val kapcsolatosak, hanem más  adózási formáknál lehetnek magasak az adóterhek. Gondolni kell tehát arra, hogy a változtatás (korrekció) ne az adminisztrációs (és adó) terhek növekedésével járjon együtt. Ez éppen az eredeti célkitűzéssel lenne ellentétes!

 

 

 

süti beállítások módosítása