; ; ; ;

Nyaralni sem egyszerű

2022. július 12. Dr. Sztanó Imre

Már nagyon várjuk/vártuk a nyarat, elsősorban a COVID miatti két szűk esztendő miatt, végre lehet utazni. Mindenki tele van tervekkel, de a mindennapok sok elképzelést átírnak. Még sokak fülében ott van a reklám szövege: „Balaton az új tengerpart!” A híradások is arról számoltak be, hogy a Balaton partján már minden szálláshely elkelt és az árak is az egekbe emelkedtek. Érdekes ugyanakkor, hogy a belföldi turizmusban a Balaton részaránya alig több 30 %-nál és még most is foglalhatók szállások. Persze az igaz, hogy több esetben – talán indokolatlanul is - elszálltak az árak és a családok kalkulációi szerint gyakran olcsóbb a külföldi nyaralás. Emellett természetesen megfogalmazódik az az igény is, hogy két év szünet után jó lenne „igazi” tengerparton tölteni a szabadság néhány napját.

kalap.PNG

Úgy tűnik, hogy a pandémia után az egyes országokba a beutazási szabályok megváltoztak és szabadabban lehet utazni. Sokan már előfoglalással lefoglalták helyüket. Mások még várnak a last minute akciókra. Ez utóbbi vélhetően szűkebb körű lesz, mint korábban szokásos volt. Az utazási irodák óvatosak voltak, lényegesen kevesebb chaterjáratot kötöttek le, mint a kiemelkedően jó turistaszezonban, 2019. évben. A korábbi mintegy 3 000 utazási irodából 1 000 körüli iroda nyújt szolgáltatást, elsősorban külföldi desztinációra.

Nem könnyű az utazási irodák helyzete sem, mert a járvány idején sok munkatárstól (például idegenvezető) kellett megválni. Most pedig nehéz pótolni jól képzett, több nyelvet beszélő munkatársakkal a stábot. Az új munkahelyre kerültek félnek a bizonytalanságtól is. Mi lesz, ha ismét kitör a járvány?

Az előzőek miatt nem véletlen, hogy az elmúlt években a visszaesés óriási volt, a kiemelkedő 2019. évnek a negyedét sem érte el a szektor.

  1. évre nagy reményekkel indult a turizmus, különösen a belföldi vendéglátás. De sajnos újabb nem várt események okoznak zavart. A háború hatásával természetesen nem lehetett számolni, az üzemanyagárak emelkedését alig lehet követni, de az infláció hatása is igen jelentős. Ennek ellenére szeretünk utazni. Nagy az utazási kedv, melyet sajnos megzavarnak időnként a közlekedéssel kapcsolatos hírek. A repülőtársaságoknál igen sok a járattörlés, néha már elviselhetetlen késések tapasztalhatók. Gyakran a csomagok csak késve érkeznek meg. Ennek oka – a hírek szerint – a földi kiszolgálásnál jelentkező munkaerőhiány. Ezzel nehéz vitatkozni, de az összespórolt utazásokat igencsak megkeseríthetik ezek az események.

A magyarok részéről preferált török, görög és horvát tengerpartok közül elsősorban a horvát tengerpart érhető el könnyebben személykocsival, de az üzemanyagárak emelkedése nem kis gondot okoz a családoknak.

Vigyázzunk magunkra! Jó pihenést a nyárra!

süti beállítások módosítása