; ; ; ;

A magyar tudomány ünnepe - 2022

2022. november 17. Dr. Sztanó Imre

A magyar tudomány ünnepe kapcsán Jules Henri Poincaré aforizmája jutott eszembe: „A tudomány – tények sora. Ahogy egy ház téglákból épül, a tudomány tényekből áll össze. Ám egy halom tégla még nem ház, és egy halom tény nem feltétlenül tudomány.”

Magyar Tudományos Akadémia magyar tudomány ünnepéről már 1997 óta megemlékezik. Hivatalosan 2003. év óta ünnepeljük minden év november 3-án a tudomány ünnepét. 1825. évben ezen a napon ajánlotta fel birtokainak egy évi jövedelmét Széchenyi IstvánMagyar Tudós Társaság megalapítására.

tudomany.jpg

Ez jelentette lényegében a Magyar Tudományos Akadémia létrehozását! 2003. évi XCIII. törvénnyel is elismerte a tudomány szerepét, jelentőségét. A törvény indoklása szerint: "Országgyűlés a tudomány társadalomban betöltött szerepét kiemelkedően fontosnak, a tudomány művelése és fejlesztése érdekében végzett tevékenységet elismerésre és kiemelkedő támogatásra méltónak tartja" ezért e napot a törvénnyel a magyar tudomány ünnepévé nyilvánította.

Évek óta november 3-a környékén az egyetemeken, kutatóintézetekben tudományos előadások, viták sora zajlik, hozzájárulva ezzel a tudomány fejlődéséhez. "Kutatóként tudjuk: a valóság csodái messze felülmúlják képzeletünket. A következő hetekben ezt a csodát, a világ megismerésének örömét szeretnénk megosztani" – mondta Freund Tamás, az MTA elnöke a 2022-es Magyar Tudomány Ünnepe csütörtöki nyitóünnepségén. 

Az MTA 2022. évben 19. alkalommal rendezi meg a hazai tudományos élet kitüntetett eseményét, a „Magyar Tudomány Ünnepe 2022” című országos és határon túli programsorozatot.

Új ismeretek elsajátítására, az ismeretek frissítésére napjainkban is nagy szükség van. Tudni kell, hogy az ismeretek egy része gyorsan elavul és a napi munkavégzéshez is meg kell újulni. Talán a legfontosabb: a tanulás készségének, képességének megszerzése. Egy konferencián fogalmazta meg az egyik előadó: „Mindannyian tanultunk, tanulunk vagy tanulni fogunk.” Természetesen nem könnyű a nagy ismerethalmazban eligazodni. Rengeteg információt kell/kellene feldolgozni. Ezek között szelektálni kell. Szerencsére vannak olyan ismeretek, amelyek stabilnak tekinthetők. Ezek elsajátítása a legfontosabb, mert ezekre később aztán lehet építeni. Az ismeretek rögzítésének különböző lehetőségei vannak. Biztosan nem hatékony a „magolás”, vagyis az ismeretek többszöri elolvasása, átlapozása. Egyszer figyelmesen kell elolvasni az anyagot, majd kérdések feltevésével próbálja „előhívni” a tanultakat. Bizonyára lesznek kérdések, amelyre nem sikerül jó választ adni, de ismét át kell gondolni az olvasottakat és rögzíteni az ismereteket. A tanulás utáni megérdemelt pihenés segítheti az ismeretek (információk) rögzítését. Az is fontos, hogy készítsünk tervet a tanuláshoz. (Különösen fontos ez egy vizsgára történő felkészüléshez.)

A napi rutinmunkák is megkövetelik az ismeretek frissítését. Nem véletlen a regisztrált mérlegképes könyvelők kötelező továbbképzése sem.

A tudomány ünnepén is arra kell gondolni, hogy tudás a legjobb befektetés!

 

süti beállítások módosítása