; ; ; ;

Adótörvény változások 2023-tól - Helyi iparűzési adó

2022. november 24. Dr. Magyar Zsuzsanna

A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A Magyar Közlönyben a cikk írásáig még nem jelent meg a törvény, de hamarosan várható a megjelenés is.

A jövő évi adótörvény módosításokból szemezgetünk, mi várható, mire kell készülni!

paragraph-g9a733a602_1920.jpg

Összességében elmondható, hogy a lényegesebb változások a helyi iparűzési adót érintik, illetve az SZJA törvény szerinti átalányadó szabályokat!

Ebben a cikkben a helyi iparűzési adót érintő változásokat foglalom össze!

Jelenleg külön-külön egyszerűsített iparűzési adóalap-megállapítási szabály és külön eljárási rendelkezés vonatkozik a 8 millió forintot meg nem haladó nettó árbevételű vállalkozóra, az átalányadózó vállalkozóra, a KATA alanyára, a KIVA alanyára.

Kissé egyszerűsödik az egyszerűsített adó-megállapítási mód, egyféle szabály lép életbe.

Bárki alkalmazhatja vállalkozási adóformától függetlenül, a lényeg, hogy az évi árbevétele nem haladhatja meg a 25 M Ft-ot, amennyiben kiskereskedő, átalányadózó egyéni vállalkozóról van szó, akkor az évi 120 M Ft-ot. (Annak köszönhetően, hogy ebben az esetben az átalányadó is eltérő, magasabb bevételi adatokat tesz lehetővé.)

A főszabály értelmében a kisvállalkozónak a helyi iparűzési adóalapját nem kell megállapítania, bevallást nem kell benyújtania és – mert az adóalap tételes összegű – az adóalapját nem kell megosztania a települések között.

Az új modell szerint a kisvállalkozónak adóelőleget évente csak egyszer kell fizetnie, s amennyiben a kisvállalkozó bevétele az adott bevételi sáv felső határát nem haladja meg az adóévben, akkor az adóévre fizetett adóelőleghez képest további adót sem kell fizetnie (az adóelőleg, bevallás benyújtása nélkül a Htv. szövege alapján végleges adóvá válik).

Ha pedig a vállalkozó adóévi bevétele annak a bevételi sávnak az alsó határa alatt marad, amelyben az előző adóévi bevétele alapján tartozott, akkor visszatérítendő adója keletkezik, melyet visszakérhet bevallás benyújtása mellett.

Egyszerűen fogalmazva: ha a kisvállalkozó adóévi bevétele az előző adóévben is irányadó bevételi sávhatárt nem lépi át, az évi egyszeri adó(előleg) fizetésen túlmenően az adóéven belül más – adókötelezettséggel összefüggő – teendője nincs.

Végül nézzük a sávokat, hogy alakul az adóalap az árbevétel függvényében:

Árbevétel

Egyszerűsített adóalap

Kisebb, mint 12 M Ft

2,5 M Ft

12-18 M Ft között

6 M Ft

18-25 M Ft között

8,5 M Ft

 

süti beállítások módosítása