; ; ; ;

Jelentős változások a Munka Törvénykönyvében 2023. január 01-jétől

2022. december 16. Dr. Magyar Zsuzsanna

Jelentős változások a Munka Törvénykönyvében 2023. január 01-jétől

December 7-én elfogadásra került a Munka Törvénykönyvével kapcsolatban benyújtott módosító javaslat, így 2023-től lényeges változásokkal találkozhat mind a munkáltató, mind a munkavállaló.

Két fontos uniós irányelv is implementálásra került, egyik a munkavállalók tájékoztatásával, a másik a szabadságokkal kapcsolatos.

people-1979261_1920.jpg

  • Új szabadságtípusok jelennek meg januártól a Munka törvénykönyvében. Egyik nagyon fontos változás, hogy az ún. apaszabadság a jelenlegi 5 napról 10 napra emelkedik, de találkozhatunk egy teljesen új szabadságtípussal is, ez pedig a szülői szabadság.
    Az apaszabadságot a szülést követő második hónap végéig legfeljebb két részletben kell kiadni, az apa kérésének megfelelően. Az apasági szabadság első öt munkanapig terjedő tartamára a munkavállalót távolléti díj, hattól tíz munkanapig terjedő tartamára azonban már csak a távolléti díj 40 százaléka jár.
    A szülői szabadság az anyát és az apát is megillető új szabadságforma, időtartama 44 munkanap. EZ a szabadságtípus a gyermek 3 éves koráig jár, és a 44 munkanap tartamára a távolléti díj 10 százaléka illeti meg a munkavállalót, amelyet csökkenteni kell az erre az időszakra a munkavállalónak megfizetett gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozást segítő ellátás összegével.
     
    Nagyon sokban változik a munkáltatók tájékoztatási kötelezettsége, az új törvény értelmében ezért legkésőbb az első munkanaptól számított hetedik naptári napig szükséges írásban közölni a munkavállalóval a munkafeltételeket. Ez eddig 15 nap volt, tehát lényegesen lerövidül a határidő, illetve a tájékoztató kötelező elemei kiegészülnek az alábbi munkafeltételekkel:

  • a munkahely,
  • a munkaviszony kezdete és tartama,
  • a munkaviszony megszüntetésével összefüggő szabályok,
  • a munkaidő-beosztás lehetséges időszaka (a hét napjai, a napi munkaidő lehetséges kezdő és befejező időpontja),
  • a munkáltató képzési politikája,
  • a munkavállaló által igénybe vehető képzésre fordítható idő tartama,
  • a hatóság, amely részére a munkáltató a munkaviszonnyal kapcsolatos közterhet megfizeti.


Ennek oka, hogy az eddiginél sokkal részletesebb, szélesebb és sokkal inkább az egyes munkakörökre szabott tájékoztatást kötelesek adni a munkáltatók a januártól újonnan belépő dolgozóiknak. A korábbi tájékoztatási elemek tehát megmaradnak, de kiegészülnek a fent felsorolt pontokkal.

 

süti beállítások módosítása