; ; ; ;

Hogyan kell jó kiegészítő mellékletet készíteni? 2. rész

2023. március 30. Dr. Sztanó Imre

A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan fogalmazza meg, s inkább csak az alapvető követelményeket rögzíti. A  kiegészítő mellékletbe azokat az adatokat, információkat kell felvenni, amelyeket a számviteli törvény tételesen előír, valamint azokat, amelyek a megbízható és valós kép bemutatásához szükségesek. A következőkben csoportosítva mutatjuk be a kiegészítő melléklet tartalmát. Először az általános információkat foglaljuk össze:hogyan_kell_jo_kiegeszito_mellekletet_kesziteni_2_resz_1.jpg

A kiegészítés tartalma

2000.évi C. törvény

A törvény hatálya alá tartozó közkereseti társaság, betéti társaság, egyéni cég, valamint ügyvédi iroda beszámolójának kiegészítő mellékletében utalni kell arra, ha számviteli (nyilvántartási) kötelezettségei tekintetében a vállalkozó a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény hatálya alá a következő üzleti évtől átjelentkezett.  Vagy ha számviteli törvény hatálya alá - a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény hatálya alól - átkerülve (visszatérve) először készít beszámolót.

     2/A § (5)

A törvényben előírtakon túlmenő, további információkat kell megadni, amennyiben a törvény előírásainak alkalmazása, a számviteli alapelvek érvényesítése nem elegendő a megbízható és valós összképnek a mérlegben, az eredménykimutatásban történő bemutatásához.

     4.§ (3)

A törvény előírásaitól csak abban a kivételes esetben lehet - a könyvvizsgáló egyetértése és ilyen tartalmú nyilatkozata mellett - eltérni, ha az adott körülmények mellett a törvény valamely rendelkezésének alkalmazása nem biztosítja a megbízható és valós összképet. Minden ilyen eltérést közölni kell, bemutatva annak indokait, valamint az eszközökre-forrásokra, a pénzügyi helyzetre és az eredményre gyakorolt hatását is.

    4.§ (4)

Az üzleti év mérlegfordulónapjának megváltoztatására három, beszámolóval lezárt üzleti év után van lehetőség, a létesítő okirat ennek megfelelő módosítása mellett. Az összehasonlítható adatok bemutatása ez esetben is szükséges.

    11.§ (3)

Az éves beszámolónak a vállalkozó vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről és azok változásáról megbízható és valós képet kell mutatnia. Tartalmaznia kell minden eszközt, a saját tőkét, a céltartalékot és minden kötelezettséget (figyelembe véve az időbeli elhatárolások tételeit is), továbbá az időszak bevételeit és ráfordításait, az adózott eredményt, valamint azokat az adatokat, szöveges indokolásokat, amelyek a vállalkozó valós vagyoni, pénzügyi helyzetének, működése eredményének bemutatásához szükségesek.

    18.§

Az éves beszámoló mérlegből, eredménykimutatásból és kiegészítő mellékletből áll. A mérlegben és az eredménykimutatásban minden tételnél fel kell tüntetni az előző üzleti év megfelelő adatát. Ha az adatok nem hasonlíthatók össze, akkor ezt a kiegészítő mellékletben be kell mutatni és indokolni kell. 

    19.§ (1)

       és (3)

Ha egy eszköz vagy kötelezettség a mérleg több tételében is elhelyezhető, illetve ha egy adott eszköz vagy kötelezettség minősítése az egyik üzleti évről a másikra megváltozik, akkor az alkalmazott megoldást a kiegészítő mellékletben számszerűsítve, az összetartozás, az összehasonlíthatóság tételhivatkozásaival meg kell adni.

    19.§ (4)

Az előző üzleti év mérlegkészítésénél alkalmazott értékelési elvek csak akkor változtathatók meg, ha a változtatást előidéző tényezők tartósan - legalább egy éven túl - jelentkeznek, és emiatt a változás állandónak, tartósnak minősül. Ez esetben a változtatást előidéző tényezőket és számszerűsített hatásukat részletezni kell.

    46.§ (2)

Értékelni kell a vállalkozó valós vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetét, az eszközök és a források összetételét, a saját tőke és a kötelezettségek tételeinek alakulását, a likviditás és a fizetőképesség, valamint a jövedelmezőség alakulását.

    88.§ (2)

A számviteli politika meghatározó elemeit és azok változását, a változás eredményre gyakorolt hatását külön be kell mutatni.

    88.§ (3)

Ismertetni kell a beszámoló összeállításánál alkalmazott szabályrendszert, annak főbb jellemzőit, az alkalmazott értékelési eljárásokat.

    88.§ (4)

Be kell mutatni a számviteli politikában meghatározott kivételes nagyságú vagy előfordulású bevételek, költségek és ráfordítások összegét, azok jellegét.

    88.§ (4/a)

Be kell mutatni az ellenőrzés során feltárt jelentős összegű hibák eredményre, az eszközök és a források állományára gyakorolt - a mérlegben, az eredménykimutatásban a megfelelő tételeknél összevontan szereplő - hatását, évenkénti megbontásban.

    88.§ (5)

Éves beszámoló esetén a kiegészítő mellékletnek tartalmaznia kell cash flow-kimutatást is.

    88.§ (6)

Közölni kell a könyvviteli szolgáltatás körébe tartozó feladatok irányításáért, vezetéséért felelős személy nyilvános adatait.

    88.§ (9)

Meg kell adni a vállalkozó székhelyének és - ha beszámolóját és a kapcsolódó üzleti jelentést interneten is közzéteszi - internetes honlapjának pontos címét, elérhetőségét.

    89.§ (5)

Be kell mutatni a külföldi telephelyek főbb adatait telephelyenként külön-külön, így különösen azok megnevezését, címét, befogadó országát, a működéshez tartósan rendelkezésre bocsátott eszközök értékét, a külföldi gazdálkodásból származó követelések és kötelezettségek, a külföldi gazdálkodásból származó adózott eredmény és a külföldön befizetett főbb adók összegét.

    94/A §

Valós értéken történő értékelés alkalmazása esetén be kell mutatni a törvényben meghatározott információkat.

    91.§ (9)

 

 

 

süti beállítások módosítása