; ; ; ;

5+1 tipp, hogy mihez kezdj, ha idén nem kerültél be a felsőoktatásba

Az egyetem nem az egyetlen hely, ahol fejlesztheted magad

2023. augusztus 1. Perfekt Blog

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után sajnos nem mindenki örülhet felhőtlenül az eredménynek. Ha te is azok közé tartozol, akinek idén nem jött össze a vágyott egyetemi vagy főiskolai felvételi, ne ess kétségbe, hiszen az egyetem nem az egyetlen hely, ahol tanulhatsz és fejlesztheted magad.

Íme néhány lehetőség, hogy mihez kezdj, ha idén nem kerültél be a felsőoktatási rendszerbe:

1. Szerezz szakmai képesítést!

Fontos leszögezni, hogy az egyetem nem az egyetlen hely, ahol tanulhatsz és fejlesztheted magad. Számos felnőttképzési intézmény kínál tantermi, de akár már 100%-ban online elvégezhető kurzusokat is, amelyek segítségével elmélyítheted a tudásod különböző képzési területeken, pl.: pénzügy, üzleti ismeretek, menedzsment és igazgatás, könyvelés és adózás Nagy- és kiskereskedelem. A Perfektnél érettségi bemenettel tanulhatsz pl.: Vállakozási mérlegképes könyvelőnek, Adótanácsadónak, Ingatlankezelőnek, Pedagógiai munkatársnak (pedagógiai asszisztensnek), Logisztikusnak vagy akár Állatorvosi asszisztensnek is.

Használd ki a szabadidőd és tanulj szakmát! Nézd meg az MCC Feszt keretében készült élethoszig tartó tanulás fontosságáról szóló videónkat:

2. Fejleszd magad!

Ha a tervezett egyetemi felvétel nem sikerült, lehetőséged nyílik más irányba is elindulni. Fedezz fel új érdeklődési területeket vagy próbálj ki olyan dolgokat, amelyekre eddig nem volt alkalmad. Ez segíthet megtalálni a valódi szenvedélyedet és az új pályaválasztási lehetőségeket. Például, ha érdekel az informatika világa, akkor érdekes lehet számodra a Junior szoftvertesztelő képzés elvégzése, amely segítségével már fél év alatt hasznos IT szaktudást szerezhetsz az egyik legkeresettebb iparágban.

perfekt_offos_640x360.jpg3. Tanulj meg magabiztosan angolul vagy más idegen nyelven!

Fejleszd nyelvtudásodat egy vagy akár több idegen nyelven. Az idegennyelv-tudás számos területen előnyt jelenthet a munkaerőpiacon és sokkal több globális lehetőséget kínál, teljesen kinyílhat a világ számodra.

4. Szerezz munkatapasztalatot!

Keress munkát vagy szakmai gyakorlatot azon a területen, amely érdekel. A munkatapasztalat nemcsak értékes ismeretekkel és készségekkel lát el, hanem segít megérteni, hogy valóban szeretnéd-e ezt a pályát követni.

5. Építs kapcsolatokat!

Csatlakozz helyi közösségi csoportokhoz vagy önkéntes programokhoz, amelyek lehetőséget adnak az érdeklődési területed mélyebb megismerésére. Ez nemcsak új készségeket és tapasztalatokat adhat, hanem lehetőséget teremthet kapcsolatépítésre is.

+1 Szerezz jogosítványt!

A különböző képzések mellett érdemes lehet a szabadidődben letenni a jogsit is, hiszen ez is előnyt jelenthet később majd a munkaerőpiacon.  

süti beállítások módosítása