; ; ; ;

ESG: a fenntarthatóság fontossága napjainkban

2023. november 2. Perfekt Blog

Az ESG (Environmental, Social , Governance) szempontok fontossága egyre inkább felértékelődik a vállalati világban. Célja, hogy az egyes gazdálkodó szervezetek tevékenysége a fenntarthatósági szempontok, a környezeti, társadalmi hatások és vállalatirányítási elköteleződéseik alapján is összehasonlítható és vizsgálható legyen a velük üzleti kapcsolatba kerülő piaci szereplők, illetve fogyasztók számára. A fenntarthatóság iránti elkötelezettség nem csupán erkölcsi kötelesség, hanem üzleti érdek is, hiszen a társadalmi és környezeti felelősségvállalás hozzájárulhat a hosszú távú sikerhez.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a napokban nyilvánosságra hozza a nemzeti ESG-keretrendszerrel kapcsolatos társadalmi felhívást, amely magában foglalja a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését, figyelembe véve a környezeti, társadalmi és szociális szempontokat is. Ezenkívül a törvényjavaslat kitérne a vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályaira is. A törvényjavaslat véglegesítését és benyújtását megelőzi a tervezet szakmai és társadalmi vitája, amely során várják az érintettek véleményét.

6_1.jpg

Az ESG Szakértő Szerepe

Az ESG szakértők kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy a vállalatok megfeleljenek a fenntarthatósági elvárásoknak, és elősegítsék a pozitív társadalmi és környezeti hatásokat. Az ESG szakértő az, aki szakmai tudásával és tapasztalatával segíti a vállalatot ESG stratégia kidolgozásában, a környezeti, társadalmi és kormányzati kockázatok és lehetőségek azonosításában, valamint a fenntarthatósági célok és mutatók meghatározásában.

Az ESG jelentés egy olyan dokumentum, amelyet a szervezet tesz közzé a nem pénzügyi teljesítményére vonatkozó lényeges információkról, magukban foglalva a különböző környezetvédelmi (Environmental), társadalmi (Social) és vállalatirányítási (Governance) szempontokat. 

Az ESG szakértőnek szoros együttműködésre van szüksége a vállalat vezetőségével és más részlegeivel, hogy biztosítsa a fenntarthatósági célok integrálását az üzleti stratégiába. Emellett rendszeresen kommunikál a belső és külső érintettekkel, hogy transzparensen tájékoztassa őket a vállalat fenntarthatósági eredményeiről és előrelépéseiről.

Feladatai közé tartozik továbbá a fenntarthatósági adatgyűjtés, riportolás és nyomonkövetés, valamint a párbeszéd a befektetőkkel és más érdekeltekkel az ESG teljesítményről.

A Fenntarthatóság Fontossága

A fenntarthatóság nem csupán erkölcsi kérdés, hanem üzleti érdek is. Azok a vállalatok, amelyek elkötelezetten tartják magukat az ESG szempontok mellett, gyakran jobb teljesítményt mutatnak a hosszú távon. Ez a pozitív hatás kihat az üzleti eredményekre, a munkavállalói elkötelezettségre, a márkaimázsra és a befektetői bizalomra is.

A fenntarthatóság hozzájárul a környezeti és társadalmi kihívások kezeléséhez, valamint az üzleti stabilitás megőrzéséhez. A fenntartható vállalatok a környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés révén csökkentik a környezeti kockázatokat, és jobban felkészülnek a jövőbeli változásokra.

A fenntarthatóság a munkavállalók szempontjából is kulcsfontosságú. Az elkötelezett és büszke munkavállalók hatékonyabbak, és hosszú távon maradnak a vállalatnál.

 A fenntarthatóság nem csak egy új trend, hanem a jövő üzleti modellje. Azok a vállalatok, amelyek felismerik ezt, és elkötelezik magukat a fenntarthatóság mellett, hosszú távon sikeresek lehetnek és pozitív hatást gyakorolhatnak a társadalomra és a környezetre.

Az ESG szakértőknek kulcsszerepe van ebben a folyamatban, és segítségükkel vállalataink felelősségteljesen és fenntartható módon gazdálkodhatnak erőforrásaikkal. Válj te is ESG szakértővé és formáld a jövőt a fenntarthatóság területén. Jelentkezz novemberben induló képzésünkre!

Vállalati ESG felelősök alapozó képzése: https://www.perfekt.hu/vallalati-esg-felelosok-alapozo-kepzese-hu

ESG tájékoztató workshop vezetőknek: https://www.perfekt.hu/esg-tajekoztato-workshop-vezetoknek-hu

 

süti beállítások módosítása