; ; ; ;

Újabb jelentős változás a felnőttképzésben

az OKJ rendszer megszűnése óta a legnagyobb változás

2024. január 2. Perfekt Blog

A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők képzéséről és vizsgáztatásáról. 

A fenti képzések hatósági képzéssé alakulnak, ennek értelmében csak akkreditált intézmények szervezhetnek és bonyolíthatnak le képzéseket ezen szakmákban. A rendelet kimondja, hogy a fenti képzések időtartama és formája is jelentősen megváltozik, ami pedig garantált áremelkedést von maga után. A rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba, és az első ilyen képzéseket 2024. július 1-től lehet megkezdeni.

Az új szabályok leginkább a Vállalkozási mérlegképes könyvelő képzést érintik, így a továbbiakban erre a képzésre vonatkozó hatásokat vizsgáljuk. A változások képző intézményekre, és különösen a szakmát tanulni vágyókra gyakorolt várható hatásairól, a gazdasági és pénzügyi felnőttképzés területén az egyik legnagyobb múltú cég, a PERFEKT Zrt. vezérigazgatóját, Szentesi Pétert kérdeztük.

Miért volt szükség erre a rendeletre?

A rendelet mögött a Törvényhozó szándéka a képzések minőségének lényeges fejlesztése volt. Az elmúlt években ugyanis – az OKJ rendszer megszűnése után – a mérlegképes könyvelői vizsgákra jelentkező résztvevők nagyrésze gyenge eredménnyel zárta a vizsgáját.  Ennek egyik oka talán az új rendszer kiforratlanságában keresendő, másik oka vélhetően a COVID által előtérbe hozott online képzések sajátosságai. A rendelet szükségességének másik oka véleményem szerint ez utóbbi, ugyanis van néhány olyan egyébként jó hírű felnőttképző, aki a lehetőséget kihasználva gyakorlatilag házi feladat jelleggel, jellemzően önálló feldolgozás útján szervezte az ilyen képzéseket, pedig a számvitel bonyolultabb annál, minthogy így hatékonyan lehessen tanítani.

Valóban ilyen nehéz a mérlegképes könyvelő szakmát megtanulni?

Attól függ. Annak, aki képes és szeret tanulni, fejlődni, új elméleti jelenségeket megérteni, és azok helyét megtalálni a világban – annak nem. A könyvelés, számvitel matematikai alapjai nem bonyolultak (kevés kivétellel a négy alapműveletre szorítkozunk).  Kicsit bonyolultak a számviteli szabályok, viszont tájékozottnak kell lenni a vállalati pénzügyekben, a gazdasági törvényben, cégjogi kérdésekben és a könyvelőnek ki kell ismernie magát az adószabályok között is. Tegyük még mindezek mellé ezen szabályok változékonyságát és oda érkezünk, hogy a könyvelőnek állandóan képeznie kell magát, hogy lépést tudjon tartani az üzletmenettel. Nem véletlenül van számukra előírva kötelező éves továbbképzés. Végül, a jó könyvelőnek az üzleti problémamegoldó képességen felül magas kommunikációs képességgel is kell rendelkeznie. Mindezen képességek oktatására eddig minimálisan 510 óra volt meghatározva, és a szabályokban nem volt egyértelműen lefektetve, hogy ebből mennyi kell legyen az úgynevezett „kontakt óra”, amely során élő oktatói-résztvevői kapcsolat adja meg a tanulási hátteret, feladatok gyakorlását, konkrét kérdések megválaszolását a résztvevők számára. Eddig is, ezt után is lehetőség lesz a képzést online platformokon keresztül szervezni, bár sem az oktatónak, sem a résztvevőnek ez nem ugyan az. Mindazonáltal a komplex tárgyak tanulásának egyik fontos alappillére az interaktivitás: a résztvevő még akkor és ott vissza tudjon kérdezni, ha valamilyen fogalom, vagy feladat megoldása nem volt egyértelmű. A PERFEKT Zrt. eddig is konktakt órákkal kínálta a képzéseit, ezért minket a rendelet nem ért felkészületlenül. Mindenképpen alaposabb és holisztikusabb képességekre tehetnek szert a résztvevők, egy hosszabb és több élő kontakt órát kínáló képzés során. (Anno számvitel szakirányon két és fél éven át tanultuk a számvitelt).

Ugyanakkor ennek ilyen formában lehetnek további, sajnos negatív következményei.

Miért? Hiszen a jobb minőségű oktatás a végső cél.

A következmények 2 oldala van, és ezek – más kontextusban – nem okoznának gondot.

A minimum 510 óráról kötelezően 1150 órára emelt képzés a mostani egy-másfél év helyett 2,5-3 éves képzést is jelenthet. 1150 x 45 perc nem jön ki ennél rövidebb idő alatt, ráadásul a felnőttképzésben már jellemzően dolgozó, családos emberek tanulnak. Ők nem könnyen vállalnak be heti 30 óra tanulást. Másik oka, hogy ez – legfeljebb 30-40 fős, még kezelhető nagyságú résztvevői csoportokkal számolva – 200-300 ezer Ft növekményt jelenthetnek a résztvevők számára, hiszen azon képzők, akik eddig jellemzően otthoni, egyéni feldolgozási módon oktattak, most az új rendelet szerint 750 tanórát élő (online) kontakt órában kell tanítsanak, amelyhez képzett oktatói gárdát kell keresni és alkalmazni. Képzett szakértők jó kommunikációs készséggel, és ennek megfelelő óradíjjal.

Mindezek – tehát a lényegesen hosszabb és várhatóan drágább képzések –  többlet terhet rónak a tanulni vágyókra. Ehhez hozzájárul, hogy Magyarországon a felnőttképzésben részvevők száma eltörpül az EU átlaghoz képest. Sőt, az OECD számait tekintve sajnos a tanulási hajlandóság is lényegesen alacsonyabb, mint a többi országban. Hazánkban a felnőtt populáció 5%-a szeretné magát tovább képezni, ez például Romániában 30%, ahol így a teljes felnőtt lakosság 3 év alatt mindenképp tanul valami újat. Nálunk az 5%-os aránnyal ez 20 évet jelent. Tehát a felnőtt lakosság amúgy is vonakodik képezni magát, így munkaadói motiváció és támogatás nélkül kisebb valószínűséggel vágnak bele egy hosszabb és drágább képzésbe. Végül, ez azért is gond, mert az informatikai megoldások fejlődésével az egyszerűbb számviteli munkáknak (iktatás, kontírozás) nincs jövője, és akkor még nem beszéltünk a mesterséges intelligencia által elérhető elemzési módszerekről: a ChatGPT 4.0 már ma elvégez egyszerűbb mérleg és eredménykimutatást.  A Perfektnél ősztől kezdve kiegészítjük a kötelező tananyagot a mesterséges intelligencián alapuló elemzésekkel, természetesen annak korlátait is figyelembe véve.

Ezek alapján belátható, mindenképpen szükséges a szakemberek képzése és továbbképzése. Ennek új módja, vagyis az eddigi minimumhoz képest dupla hosszú és nagyrészben kontakt órás képzések csakis a résztvevő tanulók előnyére válhatnak. Természetesen hosszútávon ebből a munkaadók és voltaképp az egész társadalom is profitál, mert a jól képzett munkaerő az ország versenyképességének alapja. Ezek után már csak bíztatni kell a munkavállalókat, munkaadókat, hogy ismerjék fel: a tudás a legjobb befektetés.

2023. év végén indult Vállalkozási mérlegképes könyvelő képzésünkhöz még csatlakozhatsz!

tanuljujat2024_9.png

süti beállítások módosítása