; ; ; ;

Itt a nyári szünet! Hogyan vállalhat fiatal diákmunkát?

2015. június 27. Horváth Józsefné Éva

Érdemes odafigyelni, hogyan foglalkoztatnak.

diakmunka_01.jpg

- Munkaszerződéssel, ekkor írásbeli szerződés kell hozzá. Kiskorúak csak szülői hozzájárulással foglalkoztathatók. A hagyományos munkaszerződés esetében az alapbérnek el kell érnie a minimálbér összegét, amely a havi béres foglalkoztatás esetén 105 000 forint, óradíjas foglalkoztatásnál 604 forint óránként. A foglalkoztatónak bejelentési kötelezettsége van. A hallgatónak szja bevallási kötelezettsége keletkezik.
- Egyszerűsített foglalkoztatással, a munkavállalót nem terheli járulékfizetési kötelezettség, a munkáltató - függetlenül a kifizetett munkabértől - alkalmi munka esetén napi ezer, míg idénymunka esetén napi 500 forint egységes közterhet fizet. Egyszerűsített foglalkoztatás esetében a kötelező alapbér a minimálbér 85 százalékának, garantált bérminimum esetén 87 százalékának megfelelő összeg.
- Iskolaszövetkezeten keresztül: a munkaszerződést az aktív nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkező diák az iskolaszövetkezettel köti meg, a munkáltató és az iskolaszövetkezet pedig polgári jogi szerződést köt. Igy csak szja fizetési kötelezettsége van a diáknak, járulékfizetés nincs. A diákot foglalkoztatónak bejelentési kötelezettsége nincs. A hallgató szja bevallásra kötelezett.

süti beállítások módosítása