; ; ; ;

2017. január 1-jétől változnak a közbeszerzési értékhatárok

2016. december 31. Dr. Kothencz Éva

A Parlament által 2016. december 6-án a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt., új Kbt.) módosításáról elfogadott javaslatot (T/12738. számú törvényjavaslat a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény és az azzal összefüggő egyes törvények módosításáról; a továbbiakban: Kbt.-módosítás) számos ponton hoz változást a közbeszerzési szabályokban.

Jelen írás keretében az egyik, az ajánlatkérők életét leginkább érintő módosításról számolunk be.

penzkoteg2.jpg

2017. január 1-jétől változnak a nemzeti eljárásrendben irányadó értékhatárok. Eszerint a klasszikus  ajánlatkérők szolgáltatás megrendelésére és árubeszerzésére irányadó nettó 8 millió forintos értékhatár nettó 15 millió forintra emelkedik, míg építési beruházás esetén a nemzeti eljárásrend alkalmazását a legalább nettó 25 millió forintot elérő beszerzés fogja megalapozni a jelenlegi 15 millió forint helyett.

Az értékhatárok emelkedésével ugyanakkor egyidejűleg átalakulnak a nemzeti eljárásrendben alkalmazandó szabályok, amelyek az átláthatóságot, a verseny nyilvánosságát szolgálják. Ezen cél mentén megszűnik az ún. 4 ajánlattevős, közvetlen ajánlattételi felhívással induló eljárás szolgáltatás megrendelés és árubeszerzés esetén. Ez azt jelenti, hogy a megemelt, nettó 15 millió forintos értékhatár elérése esetén az ajánlatkérőknek árubeszerzés és szoláltatás megrendelése estén összefoglaló tájékoztatóval meghirdetett eljárást kell tartaniuk.

Építési beruházás esetén eltérően alakulnak a szabályom annyiban, hogy a jogalkotó fenntartja a közvetlen ajánlattételi felhívással induló eljárás lehetőségét azzal, hogy ez az eljárási fajta a nettó 25 millió forintot elérő, de 300 millió forint alatti beszerzéseknél (szemben a jelenleg irányadó 500 millió forinttal) biztosított az ajánlatkérők számára azzal, hogy a jövőben legalább öt ajánlattevőnek kell közvetlen felhívást küldeniük. Nettó 300 millió és nettó 700 millió forint között kell összefoglaló tájékoztatóval meghirdetni az eljárást, 700 millió forint felett pedig az uniós eljárásrend szabályai szerint kell eljárni (főszabály szerint hirdetményes eljárást jelent) a nemzeti eljárásrendben irányadó eltérésekkel.

 

Amennyiben a témáról, illetve a további változásokról részletesebben szeretne informálódni, vegyen részt januári tájékoztatónkon!

 

 

süti beállítások módosítása