; ; ; ;

Jegyzett, de be nem fizetett tőke feltöltése eredménytartalékból

Régóta felvetett hiányosságot pótol a 2016. félévében megjelent 2016. évi LXVI. törvény 205 §-a  a jegyzett, de be nem fizetett tőke eredménytartalékból történő feltöltésére. Ezen törvény átmeneti rendelkezési alapján már a 2016-os üzleti évre is lehet alkalmazni. Hatályos 2016. VI.16-tól.

piggy-bank-1047216_640.jpg

Ahhoz, hogy a fenti feltöltést sikerrel meg tudjuk oldani, három rendelkezést kell sorra venni. Először is meg kell nézni, hogy a 2013. évi V. törvény ( PTK). 3.könyv hogy rendelkezik a jogi személyek általános szabályairól:

2013. évi V. PTK törvény 3:162 §:

„Ha a társasági szerződés úgy rendelkezik, hogy a nyilvántartásba vételi kérelem benyújtásáig valamelyik tag a pénzbetétének felénél kisebb összeget köteles befizetni, vagy a társasági szerződés a nyilvántartásba vételi kérelem benyújtásáig be nem fizetett pénzbeli vagyoni hozzájárulás szolgáltatására a társaság nyilvántartásba vételétől számított egy évnél hosszabb határidőt állapít meg, a társaság mindaddig nem fizethet osztalékot a tagoknak, amíg a ki nem fizetett és a tagok törzsbetétére az osztalékfizetés szabályai szerint elszámolt nyereség a tagok által teljesített pénzbeli vagyoni hozzájárulással együtt el nem éri a törzstőke mértékét.„

Vagyis a tag osztalékra csak a már teljesített vagyoni hozzájárulása arányában jogosult. Az általános szabályok alapján a jogi személyiségű társaságok adózott eredményét a tagok között osztják fel, azonban a nem teljesített vagyoni betétre osztalék nem hagyható jóvá.

A 2000. évi C. Számviteli törvény 37. §.-a az eredménytartalék csökkentő tételeiről szól. Ennek (2). bek. h) pontjába került bele az új rendelkezés, a még meg nem fizetett vagyoni hozzájárulást ( jegyzett, de be nem fizetett tőke) nem teljesítő tagra jutó eredmény összegével a jegyzett tőkét töltik fel.

Ennek számviteli elszámolása a következő:

T: 413 ( eredménytartalék ) -  K: 325( jegyzett,de be nem fizetett tőke

Az eredmény felosztása a tagok döntésén múlik, így az eredményt megosztani csak taggyűlési határozattal lehet. Abban kell rögzíteni, hogy a vagyoni hozzájárulást nem teljesítő tagra jutó nyereséggel a jegyzett tőkét töltik fel.

Most rögtön adódik a kérdés, és vajon kell-e utána SZja-t fizetni, hiszen ha megkapta volna osztalékként, akkor le kell adózni. ?!

Az Szja tv. 77/A § (2) bekezdése egy j) ponttal egészül ki, amely alapján nem minősül bevételnek a magánszemély által értékpapír formájában megszerzett vagyoni érték, ha  a magánszemély az értékpapírt a társaság által ki nem fizetett és a tagok törzsbetétjére az osztalékfizetés szabályai alapján elszámolt nyereségnek a még be nem fizetett pénzbeli vagyoni hozzájárulás teljesítéseként szerezte meg.

Mivel a feltöltésekor nem kell az Szja-t megfizetni, ezért erről az adóhatóságnak adatot kell szolgáltatni  Szja 77/A § (4). bekezdése alapján a tárgyévet követő január 31.-ig.

 

2016-10-20.

süti beállítások módosítása