; ; ; ;

Új kötelező kizáró ok a közbeszerzési eljárásokban

2017. április 19. Dr. Kothencz Éva

Korábbi írásainkban már beszámoltunk arról, hogy a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt., új Kbt.) 2017. január 1-jével több ponton módosult (lásd a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény és az azzal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2016. évi CLX. törvényt; a továbbiakban: Módtv1.)

kirekeszt.jpg

Jelen bejegyzésben a Kbt. 62. § (1) bekezdés q) pontjában szereplő, 2017. január 1-jével újonnan bevezetett kizáró okot vesszük górcső alá.

A szóban forgó kizáró ok egyrészt a közbeszerzési eljárások eredményeként kötött szerződések teljesítése során a felelősség erősítését célozza, másfelől a közpénzekkel való tisztességes gazdálkodás követelményét kívánja tovább erősíteni. Az új kizáró ok értelmében ugyanis az eljárásban nem lehet ajánlattevő, részvételre jelentkező, alvállalkozó, és nem vehet részt alkalmasság igazolásában olyan gazdasági szereplő, aki súlyosan megsértette a közbeszerzési eljárás vagy koncessziós beszerzési eljárás eredményeként kötött szerződés teljesítésére e törvényben előírt rendelkezéseket, és ezt a Közbeszerzési Döntőbizottság vagy a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatának bírósági felülvizsgálata esetén a bíróság 90 napnál nem régebben meghozott, jogerős határozata megállapította. Az új kizáró ok az uniós és a nemzeti eljárásrendben egyaránt kötelező.

Az új kizáró ok kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy nem bármilyen szerződéses rendelkezés súlyos megsértése vezet a kizáró okhoz, hanem kizárólag a szerződésnek a Kbt.-ben előírt rendelkezései (lásd különösen a Kbt. 138. és 139. §-ában foglalt előírásokat) megsértése esetén áll fenn a kizáró ok.

Túl ezen az ajánlatkérők feladata az elkövetett jogsértések minősítése, azaz annak megítélése, hogy a szerződés teljesítésére a Kbt.-ben meghatározott rendelkezések megsértése súlyosnak minősül-e. A kérdés megítéléséhez támpontokat ad a Közbeszerzések Tanácsának a Kbt. 62. § (1) bekezdés q) pontja szerinti jogsértés súlyosságának megítéléséhez kapcsolódó szempontokról szóló útmutatója, amely a Közbeszerzési Értesítő 2017. évi 18. számában jelent meg, 2017. február 10-én. Elérhető továbbá a Közbeszerzési Hatóság honlapján a jogalkalmazást elősegítő anyagok körében: http://kozbeszerzes.hu/adatbazis/mutat/tajekoztato/portal_502227/

A kizáró ok kapcsán a Módtv1. sajátos hatályba léptető rendelkezéseket fogalmazott meg. Ez alapján az új kizáró okot a törvénymódosítás hatálybalépésekor folyamatban volt eljárásokban is alkalmazni rendelte, feltéve, ha 2017. január 1-jén az ajánlattételi, illetve két szakaszos eljárások esetén a részvételi határidő még nem járt le. Sajátos előírás továbbá, hogy a Kbt. 62. § (1) bekezdés q) pontjának alkalmazásakor a Kbt. hatálybalépését (azaz 2015. november 1-jét) követően jogerőre emelkedett határozatokat akkor is figyelembe kell venni, ha a határozat a közbeszerzési eljárás eredményeként kötött szerződés teljesítésére a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvényben előírt rendelkezések megsértését állapítja meg. A kizáró ok 90 napra eredményes kizárást a közbeszerzési eljárásokból.

A kizáró ok fennállásának eldönthetősége érdekében a Közbeszerzési Hatóság honlapján közzéteszi minden olyan döntőbizottsági, vagy annak felülvizsgálata esetén jogerős bírósági határozat számát és a határozathozatal napját, amely megalapozhatja a 62. § (1) bekezdés q) pontja szerinti kizárást.

 

süti beállítások módosítása