; ; ; ;

Adó csökkentés az iparűzési adóban

2017. május 3. Dr. Magyar Zsuzsanna

Az iparűzési adó alanyainak 2017. május 31-ig kell bevallaniuk a 2016. év iparűzési adóját, illetve a következő időszakra esedékes előlegeket. Jelen írásunkban az úthasználati díj helyi iparűzési adó megállapítása során érvényesíthető kedvezményt járjuk egy kicsit körbe.

ut_tao.jpg
A helyi iparűzési adó törvény 40/A.§-a rendelkezik az adó csökkentéséről, melynek értelmében az iparűzési adóból levonható:

b) a ráfordításként, költségként az adóévben elszámolt, a belföldön és külföldön autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, megtett úttal arányos díjnak, az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő használati díjnak (a továbbiakban együtt: útdíj) a 7,5%-a.

(2) Az adóévben megfizetett ideiglenes jellegű tevékenység utáni adó, az útdíj (1) bekezdés szerinti része és a (3) bekezdés alapján megalkotott rendelet szerinti adókedvezmény a székhely, illetve telephely(ek) szerinti önkormányzatokhoz fizetendő adóból a vállalkozás szintjén képződő teljes törvényi adóalap és az egyes (székhely, illetve telephely(ek) szerinti) önkormányzatokhoz kimutatott települési adóalapok arányában vonható le.

 

Az utóbbi években jelentősen bővült az iparűzési adóból levonható útdíjak köre, hiszen lehetővé vált, hogy nemcsak a belföldön, hanem a külföldön is megtett úttal arányosan fizetett útdíj, illetve valamennyi autópálya, autóút és főút használatáért fizetett díj 7,5 százalékát is levonja az adóalany az iparűzési adójából.

Jól látható, hogy a fent idézett paragrafus nem tartalmaz semmiféle korlátozást arra vonatkozóan, hogy mely járművekkel kapcsolatban van lehetőség az adóalanynak az adó csökkentésére, ennek megfelelően valamennyi, a cég tulajdonában lévő gépjárművekre fizetett díj 7,5%-a érvényesíthető csökkentő tételként, függetlenül a jármű össztömegétől, vagy típusától.

A 2016. évről beadott bevallásukban tehát érvényesíthető a csökkentés, méghozzá a székhelyre vagy telephelyre jutó iparűzési adó összegéig.

Természetesen az adózónak a bevallásban nemcsak a településre jutó útdíj 7,5%-át kell bevallani, hanem az adóévben megfizetett teljes útdíj 7,5%-át is tájékoztatásként meg kell adnia.

Amennyiben az adózó az ügyfélkapun keresztül kívánja a 16HIPA bevallással az iparűzési adóbevallási kötelezettségét teljesíteni, úgy a bevallás 03-02-es lapján a 20., 21., 22-es sorokban van lehetősége a csökkentő tételeket érvényesíteni.

süti beállítások módosítása