Áfa
Cikksorozatunk 3. részében az általános forgalmi adó 2018-ban életbe lépő változásaival foglalkozunk.
Összességében elmondható, hogy igen szűk körben, de fő irányvonal a 2018. évi áfa törvényt érintő változásoknál az áfa mérték csökkentése bizonyos termékkörök, illetve szolgáltatások esetében.
A törvénymódosítás érinti az internet-hozzáférés áfájának a kulcsát, a jelenlegi 18%-ról 5%-ra csökken, ennek célja, hogy az internet hozzáférés minél szélesebb körben elérhető és megfizethető legyen.
Tovább folytatódik az éttermi szolgáltatások áfa kulcsának mérséklése is, a jelenleg hatályos 18%-ról szintén 5%-ra csökken.
Az 5%-os áfa kulcs alá tartozó termékek köre tovább bővül 2018-tól, méghozzá kiegészül az emberi fogyasztásra alkalmas halakkal.
A díszhal kivételével 5 % adómérték alá kerül az élő hal, ill. a friss, hűtött, vagy fagyasztott hal, halfilé, és más halhús.
A kulcs meghatározásánál a 2002. július 31-én érvényben lévő vtsz. (Kereskedelmi Vámtarifa) alapján kell eljárnunk, de a törvénymódosítás kiemeli, hogy csak az emberi fogyasztásra alkalmas halakra vonatkozik a kulcs csökkentése.
Azonban ez sem igaz minden esetben, mert pl. a cápa semmi esetben sem lehet 5%-os, hiszen a törvény ezt kivételként említi.
Másik fontos feltétel, hogy csakis a friss halakra vonatkozik az áfa kulcs csökkentése, tehát a szárított, sózott, tartósított lében tárolt halak, vagy a halkonzervek, kaviár továbbra is a régi mértékkel adózik.