; ; ; ;

Újdonságok a 2018-ra megszavazott adótörvényekből - 3. rész

2017. augusztus 2. Dr. Magyar Zsuzsanna

Áfa

Cikksorozatunk 3. részében az általános forgalmi adó 2018-ban életbe lépő változásaival foglalkozunk.

ujdonsagok_3_resz_1.jpg

Összességében elmondható, hogy igen szűk körben, de fő irányvonal a 2018. évi áfa törvényt érintő változásoknál az áfa mérték csökkentése bizonyos termékkörök, illetve szolgáltatások esetében.

A törvénymódosítás érinti az internet-hozzáférés áfájának a kulcsát, a jelenlegi 18%-ról 5%-ra csökken, ennek célja, hogy az internet hozzáférés minél szélesebb körben elérhető és megfizethető legyen.

Tovább folytatódik az éttermi szolgáltatások áfa kulcsának mérséklése is, a jelenleg hatályos 18%-ról szintén 5%-ra csökken.

Az 5%-os áfa kulcs alá tartozó termékek köre tovább bővül 2018-tól, méghozzá kiegészül az emberi fogyasztásra alkalmas halakkal.

A díszhal kivételével 5 % adómérték alá kerül az élő hal, ill. a friss, hűtött, vagy fagyasztott hal, halfilé, és más halhús.

A kulcs meghatározásánál a 2002. július 31-én érvényben lévő vtsz. (Kereskedelmi Vámtarifa) alapján kell eljárnunk, de a törvénymódosítás kiemeli, hogy csak az emberi fogyasztásra alkalmas halakra vonatkozik a kulcs csökkentése.

Azonban ez sem igaz minden esetben, mert pl. a cápa semmi esetben sem lehet 5%-os, hiszen a törvény ezt kivételként említi.

Másik fontos feltétel, hogy csakis a friss halakra vonatkozik az áfa kulcs csökkentése, tehát a szárított, sózott, tartósított lében tárolt halak, vagy a halkonzervek, kaviár továbbra is a régi mértékkel adózik.

süti beállítások módosítása