; ; ; ;

Tárgyi eszközök

2017. szeptember 6. Perfekt Blog

A Tárgyi eszközök témaköre látszólag könnyű terület, azonban az eszköz besorolásának minősítése határozza meg az eszköz értékelését, amely akár eszközönként eltérő lehet.  A legfontosabb standardok ebben a témakörben a minősítést illetően a következőek:

  • IAS 16: Ingatlanok, gépek, berendezések
  • IAS 40: Befektetési célú ingatlanok
  • IFRS 6: Értékesítési célú eszközök és megszűnő tevékenységek.

Jelen cikkben elsősorban az IAS 16 standard rövid áttekintésével foglalkozunk.

Az IAS 16 standard előírja az ingatlanok, gépek és berendezések kezdeti megjelenítésére és későbbi elszámolásaira vonatkozó alapelveket.

  targyi_eszkozok_ingatlanok.jpg

Megjelenítés

Az ingatlanokat, gépeket és berendezéseket akkor kell eszközként elszámolni, ha valószínű­síthető, hogy az eszközhöz kapcsolódó jövőbeli gazdasági előnyök a gazdálkodónál realizálódnak, és az eszköz bekerülési értéke megbízható módon megállapítható.

A kezdeti megjelenítés bekerülési értéken történik, amely tartalmazza az eszköz rendeltetésszerű használatra alkalmassá tételének összes költségét is. A szokványos kereskedelmi fizetési perióduson túlnyúló, halasztott fizetés esetén a kamatot kamatráfordításként kell elszámolni, kivéve amennyiben az az IAS 23-al összhangban aktiválásra kerülhet.

A beszerzést követően az IAS 16 választási lehetőséget kínál az alábbi számviteli modellek között:

  • bekerülési érték modell: az eszköz könyv szerinti értéke a halmozott értékcsökkenéssel és értékvesztéssel csökkentett bekerülési érték; vagy
  • átértékelési modell: az eszköz könyv szerinti értéke az az átértékelt összeg, amely megegyezik a későbbi halmozott értékcsökkenéssel és az értékvesztéssel csökkentett átértékelés napi valós értékével.

Az átértékelt eszköz elidegenítésekor a saját tőkében kimutatott átértékelési többlet a saját tőkében marad, és nem kerül átvezetésre az eredménybe.

Amennyiben egy eszköz összetevői eltérő ütemben hajtanak hasznot, ezeket külön-külön kell aktiválni és értékcsökkenteni.

 

Követő értékelés

Értékcsökkenést az eszköz hasznos élettartamára felosztva kell elszámolni. Az értékcsökkenés elszámolásának módszere tükrözi az előnyök felhasználásának az ütemét.

A maradványértéket évente legalább egyszer felül kell vizsgálni. A maradványérték az az összeg, amennyiért a gazdálkodó jelenleg értékesíteni tudná az eszközt, amennyiben az már most a hasznos élettartama végén várható korban és állapotban lenne. A hasznos élettartamot szintén évente felül kell vizsgálni.

Amennyiben egy ingatlan, gép vagy berendezés (pl. egy gyártósor) üzemeltetése rendszeres és jelentős felülvizsgálatokat igényel, akkor az egyes felülvizsgálatokat követően ezek költségét csereként kell elszámolni az eszköz könyv szerinti értékében, amennyiben teljesülnek az elszámolási kritériumok.

Az ingatlanok, gépek és berendezések értékvesz­tésének szabályait az IAS 36 írja elő.

Az ingatlanokat, gépeket és berendezéseket, valamint a hasonló eszközöket érintő csereügyleteket valós értéken kell értékelni, kivéve, ha a csereügy­letnek nincs kereskedelmi tartalma, vagy ha sem az átadott, sem pedig az átvett eszköz valós értéke nem állapítható meg megbízhatóan.

Melyek a legfontosabb eltérések a magyar számviteli törvényhez való hasonlításban? Jöjjön el a következő IFRS Klub előadásunkra, ahol ezt a témakört részletesen fogjuk tárgyalni.

Aktualizálja tudását a Perfekt IFRS Klubban, vegyen részt 2017. szeptember 26-i Tárgyi eszközök előadásunkon és olvassa e-magazinunkat, a Perfekt MAG-ot. További részleteket honlapunkon.

 

 

süti beállítások módosítása