; ; ; ;

Adótörvény változások 2018. január – 3. rész

2018. január 29. Dr. Magyar Zsuzsanna

Általános forgalmi adó

 A 2018. évi adótörvény változásokat bemutató sorozatunkat az általános forgalmi adó törvény 2018. évi változásaival folytatjuk. 

adotorvenyvaltozas.jpg 

A 2018. évi áfa törvény változásait három pontban foglalom össze, az alábbiak szerint.

  • Áfa kulcs csökkentése
  • Számlákat érintő adatszolgáltatás módosítása
  • Egyéb módosítások

Nézzük a pontokat részletesen is:

  • Áfa kulcs csökkentése: Az áfa kulcsmódosítások több lépcsőben kerültek elfogadásra.

1/A: Internet-hozzáférés:

Internet-hozzáférési szolgáltatás: részben változott a 259.§7/B pontja is a fogalom meghatározás az alábbi: az olyan nyilvánosan elérhető elektronikus hírközlési szolgáltatás, amely az internetkapcsolás által az internet valamennyi végpontjával összekapcsolási lehetőséget biztosít, megfelel a fogalomnak, függetlenül attól, hogy mi az alkalmazott technika és a használt végberendezés.

2018. január 1-jétől az internet-hozzáférési szolgáltatások 5 %-os adómértékkel adóznak. Első esetben akkor, ha az elszámolási időszak is 2017. december 31-ét követő, és a fizetés esedékessége, ill. a bizonylat kibocsátási is már 2018-ra esik. (Áfa tv. 58.§-ból kiindulva) Ez azt jelenti, hogy tehát már minden dátumnak 2018-ra kell vonatkoznia.

1/B: Éttermi szolgáltatások:

 Az adómérték a korábbi 18%-ról 5%-ra csökkent, az érintett szolgáltatások köre és meghatározása nem változott. E szerint tehát azokban az esetekben, amikor az étkezőhelyi vendéglátásban történik a helyben készített étel-és helyben készített nem alkoholtartalmú ital elfogyasztása, 2018. január 1-jét követően alkalmazható az 5%-os adókulcs. Számos adózónak kell az adómérték helyes meghatározásához a kínálatában szereplő ételek és italok esetében figyelmesen körbejárni a vonatkozó törvényt annak érdekében, hogy az áfa kulcsok helyesen alkalmazhatók legyenek. Ezen felül szükséges néhány esetben a pénztárgép átállítása is.

1/C: Élelmiszerek:

Két termékkörben történt változás az idei évtől kezdődően.

Egyrészt az emberi fogyasztásra alkalmas élő hal (kivéve díszhal), az emberi fogyasztásra alkalmas friss, fagyasztott, vagy hűtött halbőr, ikra, halmáj, egyéb belsőség (kivéve cápa), ill. egyéb halfilé és halhús áfa mértéke csökkent 5%-ra.

Másrészt pedig a sertéstermékek körében történt áfa kulcs csökkenés, a 3. számú melléklet I. rész 55-58. pontja szerint.

  • Számlákat érintő adatszolgáltatás módosítása

Az Art újrakodifikálása és a vonatkozó anyagi jogszabályok összhangjának megteremtése érdekében az összesítő jelentésre vonatkozó rendelkezések 2018. január 1-jétől átkerültek az áfa törvénybe. Ez azt jelenti, hogy az összesítő jelentésre vonatkozó szabályokat idei évtől kezdve az áfa törvény 10. számú mellékletében találjuk. Egészen 2018. június 30-ig nincs változás e tekintetben, de fel kell készülni arra, hogy 2018. július 1-jétől jelentős módosítás következik be az alábbiak szerint:

  • az adatszolgáltatási kötelezettség értékhatára lecsökken 100.000,- Ft-ra
  • az adatszolgáltatás az áfa törvény szerinti számla-adattartalomra terjed ki
  • az adatszolgáltatási kötelezettséget a továbbiakban NEM az áfa bevallás M-es lapjain kell teljesíteni, hanem egy külön weblapra kell majd feltölteni az áthárított áfa mértékétől függően 1 napon, vagy 5 napon belül

E téma szinte valamennyi adózót érinti, így a fenti pontban csak a leglényegesebb információkat írtam meg, a témával külön cikkben nagyon részletesen fogunk foglalkozni, figyeljék a Perfekt Blogján megjelenő írásokat.

  • Egyéb módosítások

Az Art-ból az áfa törvénybe kerültek át az alábbi rendelkezések:

  • ingatlan-bérbeadás vagy ingatlan értékesítés adókötelessé választása (Áfa tv. 88.§ (6))
  • alanyi adómentesség választása (192.§ (2))
  • pénzforgalmi elszámolásra vonatkozó szabályok (196/G.§ (2))
  • fordított adózás alá eső mezőgazdasági és acélipari termékekre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség (142. § (9))

2018. január 1-jétől az adószám felfüggesztés jogintézménye megszűnik, ezért az ezzel kapcsolatos szabályok hatályon kívül kerültek.

 

 

Cikksorozat korábbi részei:

http://perfekt.blog.hu/2018/01/10/adotorveny_valtozasok_2018_januar_1_resz

http://perfekt.blog.hu/2018/01/22/adotorveny_valtozasok_2018_januar_2_resz

süti beállítások módosítása