; ; ; ;

Tartós ápolás és rehabilitáció 2018

2018. március 14. Széles Imre

A tartós ápolást végzők időskori támogatásával és
a rendkívüli rehabilitációs járadék lehetőségével
bővült a szociális ellátó rendszer

 

Ez év január 1-jétől két új ellátással is bővült a szociális ellátások rendszere.

idoskori_gondozas.jpeg

Ezek egyike a kivételes rokkantsági ellátás, amely tulajdonképpen nem új ellátási forma, hanem azon megváltozott munkaképességű személyek számára kínál némi alternatívát, akik igénye az ellátáshoz szükséges biztosítási idő hiányában került elutasításra.

Emlékeztetőül: a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló 2011. évi CXCI. (Mm.) törvény 2. § (1) bekezdése szerint rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásra való jogosultsághoz a kérelem benyújtását megelőző

  • 5 éven belül legalább 1095 nap,
  • 10 éven belül legalább 2555 nap. vagy
  • 15 éven belül legalább 3650 nap

Tbj. 5. §-a szerinti biztosításban töltött (tehát nem szolgálati!) idő szükséges.

Az a megváltozott munkaképességű személy tehát, akinek a megváltozott munkaképességű személyek ellátása iránti kérelmét a jogosultsághoz szükséges biztosítási idő hiánya miatt elutasító döntés véglegessé vált és e döntésben foglaltak szerint rendelkezik a szükséges biztosítási idő legalább felével és

  • egészségi állapota a komplex minősítés alapján 50 százalékos vagy kisebb mértékű és
  • a rehabilitációja nem javasolt, vagy
  • rehabilitálható, de a kivételes rokkantsági ellátás iránti kérelem benyújtásának időpontjában az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralevő időtartam az 5 évet nem haladja meg,
  • keresőtevékenységet nem végez és rendszeres pénzellátásban nem részesül és
  • akinek a megváltozott munkaképességű személyek ellátása iránti kérelmét a jogosultsághoz szükséges biztosítási idő hiánya miatt elutasító döntés véglegessé vált és e döntésben foglaltak szerint rendelkezik a szükséges biztosítási idő legalább felével

az Mm. törvény 13/A. szakasza értelmében. méltányosságból kivételes rokkantsági ellátásra nyújthatja be az igényét.

Noha az igény benyújtásához elegendő a szükséges biztosítási idő fele, jogszabály szerint előnyben kell részesíteni azokat, akik a szükséges biztosítási idő legalább 90 százalékával rendelkeznek.

A kivételes rokkantsági ellátás összegszerűségét illetően, a „normál” ellátás 65 százalékát jelenti.

A másik címben említett – nem méltányossági alapon járó – ellátás a tartós ápolást végzők időskori támogatása, amely jogszabályi hátterét a szociális (1993. évi III.) törvény 2018. január 1-jétől hatályos 44/A. , illetve a  383/2017.(XII.12.)Korm. rendelet adja..

A tartós ápolást végzők időskori támogatására való jogosultságnak alapvetően három feltétele van:

  • megállapított öregségi nyugdíj (e tekintetben a folyósítás nélkül – a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 82. §-a alapján – megállapított nyugdíj nem jöhet szóba), és
  • a nyugellátást megelőzően a gyermek 20 évig történő otthoni ápolása, ápolási díj igénybevétele, és
  • az ápolási díjon belül legalább 1 év emelt összegű vagy kiemelt összegű ápolási díj.

A jogosultság megállapítása során elsődlegesen az ápolási díj időszakának a hosszát vizsgálják, azzal, hogy amennyiben ez nem teszi ki a 20 évet, akkor maximum 10 évvel kiegészíthető a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekre tekintettel folyósított GYES idejével is.

A tartós ápolást végzők időskori támogatásának havi összege 50 000 forint, ami a jogosultsági feltételek bekövetkezésének napjától, de legkorábban a kérelem benyújtását megelőző hatodik hónap első napjától állapítható meg. 

Az igény a nyugellátáshoz hasonlóan 6 hónapra visszamenőleg érvényesíthető. A támogatás a jogosultság kezdő hónapjára tekintettel is teljes összegben jár.

Az igény elbírálásával kapcsolatos hatósági feladatokat első fokon a kérelmező öregségi nyugdíja ügyében illetékes általános hatáskörű nyugdíjmegállapító szerv – tehát az illetékes járási hivatal – jár el.  

Az ehhez szükséges nyomtatvány papíralapon vagy pedig elektronikus formában tölthető le a kormányzati portálról, illetve a MÁK honlapjáról.  Az igény mellé nem szükséges csatolna az ápolási díj, illetve GYES folyósítására vonatkozó igazolásokat (eredeti határozatot), csak nyilatkozni kell azokról, és a szükséges adatokat az igényelbíráló szerv fogja beszerezni.

A támogatás adó- és járulékmentes, ugyanakkor nem minősül nyugellátásnak.

süti beállítások módosítása