; ; ; ;

Alanyi adómentes vállalkozás áfa kötelezettsége - 1. rész

Gyakran találkozunk olyan kérdéssel, hogy alanyi mentességet választó vállalkozásnak keletkezhet-e áfa kötelezettsége. Ahhoz, hogy ezt át tekintsük tudnunk kell, hogy mit is jelent az alanyi mentesség, hiszen az értékhatár emelésével egyre több kisvállalkozás él ezzel a lehetőséggel

afa_alanyi_mentes_blog.jpg

  • Az alanyi adómentességet választó adóalany áfa fizetésére nem kötelezett, de beszerzéseihez kapcsolódóan felszámított adó levonására sem jogosult. Kizárólag olyan számlát állíthat ki, amelyben áfa tartalom nem szerepel. Alanyi adómentességre az jogosult, akinek a termékértékesítésből és/vagy szolgáltatásnyújtásból eredő éves bevétele nem haladja meg az 8 millió forintot.
  • A törvény 193.§ (1) bekezdésének d) pontja értelmében az adóalany az alanyi adómentesség időszakában nem járhat el alanyi adómentes minőségében, a külföldön teljesített szolgáltatásnyújtása esetében. Tehát ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá az áfa szempontjából, mint az általános szabályok szerint adózókra.

Mi történik akkor, ha alanyi mentes minőségünkben az Európai Közösség tagállamában kívánunk kereskedni, vagy szolgáltatást teljesíteni.

Termékbeszerzés közösségen belüli országból:

Főszabály szerint minden termékbeszerzés  esetén áfa fizetési kötelezettség keletkezik, kivéve ha a Közösség más tagállamaiból beszerzett termékek áfa nélküli összesített értéke a tárgyévet megelőző évben a 10 000 eurót nem haladta, illetve a tárgyévben sem haladja meg.

Tehát  ha  ezt az összeghatárt nem érjük el, addig nem keletkezik áfa fizetési kötelezettségünk.

  • Amennyiben viszont ezt az összeghatárt elérjük, akkor közösségi adószámot kell igényelni, és áfa bevallás benyújtására is kötelezettek leszünk.
  • Ha már korábban rendelkeztünk közösségi adószámmal, akkor az éves szinten számított 10.000 euró összeghatár alatt nem kell a számlán feltüntetni a közösségi adószámot, s akkor nem keletkezik áfa bevallási kötelezettségünk.

Meddig él az alanyi mentesség közösségi kereskedés és szolgáltatás esetén:

  • akkor, ha a 10.000 euro összeghatárt nem érjük el,
  • ezen összeghatár alatt nem adjuk meg közösségi adószámunkat.

 

Cikkünket a különleges rendelkezésekkel kapcsolatban folytatjuk…..

süti beállítások módosítása