; ; ; ;

Alanyi adómentes vállalkozás áfa kötelezettsége - 2. rész

Alanyi adómentesség időszakában lévő termékbeszerzéssel már foglalkoztunk, most áttekintjük a termékértékesítés szabályát közösségen belüli értékesítés esetén.

afa_alanyi_mentes_blog.jpg

Közösségen belüli termékértékesítés áfa kötelezettsége:

  • Az alanyi adómentes adóalany ilyen minőségében teljesített értékesítése – még ha más tagállamba értékesít is közösségi adószámmal rendelkező adózónak – nem minősül közösségen belüli értékesítésnek. Ezért az ilyen értékesítéshez nem kell közösségi adószámot kérni.

A 26 §.  szerint abban az esetben, ha a küldeménykénti feladást vagy a fuvarozást akár az értékesítő, akár a beszerző vagy – bármelyikük javára – más végzi, a termék értékesítésnek teljesítési helye az a hely, ahol a termék – a beszerző nevére szóló rendeltetéssel – a küldeménykénti feladásakor vagy a fuvarozás megkezdésekor van.

A kibocsátott számlában az alanyi adómentességre hivatkozni kell. Az alanyi mentesség határába egyébként ezek az értékesítések is bele számítanak.

Szolgáltatás közösség tagállamokban:

Az áfa törvény szerint mindaz, ami nem termékértékesítés szolgáltatásnak minősül.

  • Az első szolgáltatás nyújtásakor, vagy szolgáltatás igénybevételekor közösségi adószámot kell igényelni. Itt semmi összeghatári mentesség nincs.

A szolgáltatásnyújtások teljesítési helyét az Áfa tv. 37-49. §-ai alapján kell meghatározni.

Főszabály értelmében a szolgáltatásnyújtás teljesítési helye

  • ha a megrendelő maga is adóalany, akkor a megrendelő gazdasági letelepedésének országa lesz,
  • ha a szolgáltatást saját nevében megrendelő személy nem adóalany, akkor a teljesítés helye főszabályként a szolgáltatást nyújt adóalany gazdasági letelepedésének országa lesz.
  • Amennyiben alanyi adómentes nyújtja a szolgáltatást, és a fentiek alapján a teljesítés helye külföldre esik, akkor a vállalkozás nem járhat el alanyi adómentes minőségében.

Ez pedig azt jelenti, hogy az alanyi adómentes adóalany „ Áfa törvény területi hatályán kívüli „ ügyletről kell a számlát kibocsátani. Természetesen ebben az esetben bevallási és adatszolgáltatási kötelezettségének is eleget kell tennie.

Minden szabály alól kivételt képeznek a személygépkocsival kapcsolatos ügyletek, igy cikkünket ezzel fogjuk folytatni. …

 

Cikksorozat korábbi része:

http://perfekt.blog.hu/2018/05/02/alanyi_adomentes_vallalkozas_afa_kotelezettsege_1_resz

süti beállítások módosítása