; ; ; ;

Az online számlázás végrehajtásának részleteit szabályozó rendelet módosítása

2018. június 11. Dr. Magyar Zsuzsanna

A Magyar Közlöny 2018. június 1-i számában (77.szám) megjelent a 2/2018. (VI. 1.) PM rendelet, a „számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet módosításáról.”

online_szamlazas.jpeg

Már korábbi cikkünkben is foglalkoztunk a kérdéssel (perfekt.blog.hu/2018/04/25/ideje_felkeszulni), hiszen talán a vállalkozásokat és könyvelőket érintő nagyon fontos változás határideje közeledik. A napokban megjelent rendelet módosítása tovább „árnyalja” a képet, és eddig tisztázatlan kérdésekre is választ kaptunk.

A lényeget a fent említett írásunkban is összefoglaltuk, de talán nem árt még egyszer felhívni a figyelmét mindenkinek arra, hogy 2018. július 1-jétől a 100 ezer forintot elérő vagy azt meghaladó áfa összeget tartalmazó számlákról online adatot kell szolgáltatni az adóhivatal felé.

  • Ha az adózó számlázó programot használ, akkor a számlaadatokat mindenféle emberi beavatkozás nélkül, interneten keresztül azonnal, a számla kiállítását követően haladéktalanul továbbítani kell a NAV-hoz.
  • A kézi számlák adatait is továbbítani kell az adóhatóság felé, a kézi számlázást választók esetében az adatszolgáltatás határideje két áfa összeghatárhoz van kötve:
    • 100-500 ezer forint közötti áfa tartalmú számlákról 5 napon
    • 500 ezer forint felettiekről pedig 1 napon belül kell jelentést küldeni.


A számlázó programot használó vállalkozásoknak az adatszolgáltatás elviekben plusz terhet nem jelent, hiszen a program automatikusan küldi az adatokat a NAV rendszerébe. Mivel a kézi számlákról is kötelező az adatszolgáltatás, ezért – a NAV ajánlása – érdemes mindenkinek áttérnie számlázó program használatra, aki jelentős számlaforgalmat generál ilyen áfa összeget elérően, hiszen neki ez plusz időt és plusz adminisztrációt jelenthet. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egyelőre 100.000,- Ft ez a küszöbérték, de valószínűsíthető, hogy az értéket még lejjebb csökkentik.

A számlázó program jelzi majd, hogy mely számlákat kellett elküldenie a NAV felé, és hogy az adatokat a NAV fogadta-e, tehát az utólagos ellenőrzésre lesz lehetőség. Alapvetően azonban a számlázás alatt vagy után nem lesz külön adminisztrációs feladat.

Extra feladat azonban a regisztráció elvégzése, amelyet vállalkozásonként csak egyszer kell elvégezni, ehhez segítséget találnak az alábbi linkre kattintva:

NAV online számlabekötés regisztráció- útmutató

Ezt a regisztrációt természetesen minden olyan vállalkozásnak kötelező elvégezni, aki 100.000,- Ft áfa tartalom felett bocsát ki számlát.

Ebből rögtön adódik a kérdés, hogy mi van azon adózókkal, akik adómentesek, vagy áfa körön kívüli tevékenységet folytatnak. Esetükben nem kell a számlázó programot cserélni, (hiszen nincs adatszolgáltatással érintett számla) azonban ha mégis bocsátanak ki adatszolgáltatás alá eső számlát, akkor azt az első alkalommal teljesíteniük kell. Szintén adatszolgáltatásra kötelezettek azon külföldi adózók is, amelyek Magyarországon regisztráltak az áfában.  

Az online számla adatszolgáltatás gyakorlatilag megteremti az azonnali, „íróasztal mellőli” adóellenőrzés lehetőséget, hiszen az adóhivatal a rendelkezésre álló adatokkal rögtön össze tudja futtatni a különböző adatbázisokban szereplő adatokat.

A rendeletmódosítást az Európai Bizottság jóváhagyta, így a rendelet alkalmazásának és bevezetésének elviekben nincs akadálya.

Az átállásban segít a NAV ingyenes online számlázó programja, ezt Varga Mihály Pénzügyminiszter 2018. június 7-i tájékoztatójában közölte. Többek között kiemelte a NAV programjával kapcsolatban azt is, hogy a saját fejlesztésű program számos többlet szolgáltatást is nyújt az adózóknak, így például az online számlázást választóknak a jövőben nem kell többé számlatömböt vásárolniuk, lehetővé válik a számlák közti keresési lehetőség, a partnerek speciális kezelése, például, hogy a szoftver automatikusan tölti be a vevő adatait. A NAV programjának elmaradhatatlan kelléke lesz a szakszerű segítségnyújtás, amely a program használata mellett a számlázási szabályokra vonatkozó tájékoztatásra is kiterjed - húzta alá a tárcavezető.

süti beállítások módosítása