; ; ; ;

Változnak a végelszámolás szabályai 2018. július 1-től

2018. június 18. Magyar Miklósné Zsuzsa

Változik  a 2006. évi V. törvény a cégnyilvánosságról,
a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról 2018. július 1-től

 

Ebben a cikkben mi a végelszámolás szabályai közül az egyszerűsített végelszámolás  szabályainak változásáról ejtünk néhány szót.

valtozas5_1.png

A korábbi szabályok az egyszerűsített végelszámolást csak Bt. és KKt. esetében tették lehetővé.

A szabályok változása  lehetővé teszik az egyszerűsített végelszámolást az alábbi esetekben:

a) számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 155. §-a szerinti könyvvizsgálatra nem kötelezett, és

b) végelszámolása kezdő időpontjától számított százötven napon belül a végelszámolást befejezi.

E megfogalmazás alapján, akár KFT, és ZRT. esetében is lehetőség lesz az egyszerűsített végelszámolásra.

A végelszámoló választására nem kerül sor, a feladatot a cég vezető tisztségviselője látja el.

A korábbiakhoz képest fontos változás az  is, hogy az egyszerűsített végelszámolásnak a megindítását nem a cégbíróságnak, hanem az adójogi szabályoknak megfelelően a NAV-hoz kell bejelenteni.

A cégbíróság az adóhatóságtól kap majd értesítést az egyszerűsített végelszámolás kezdő időpontjáról, és így teszi közzé a cégközlönyben a név végelszámolásra utaló toldattal való módosulását is. 

Az egyszerűsített végelszámolás helyett a cég köteles a végelszámolásra vonatkozó általános szabályok szerint eljárni, akkor, ha

a) cég a végelszámolás során valamely hitelező igényét vitatja, ideértve azt is, ha a hitelező a vitatott igénye miatt a cég ellen peres eljárást indít,

b) végelszámolási kifogással kapcsolatos eljárás van folyamatban, vagy

c) az egyszerűsített végelszámolás lefolytatására nyitva álló határidő egyébként eltelt.

 A cég a fent  meghatározott körülmény bekövetkeztét követő hatvan napon belül köteles végelszámolót választani és a változásbejegyzési kérelmet benyújtani azzal, hogy a cégjegyzékbe már bejegyzett adatok bejegyzését újra nem kell kérni.

A végelszámolásra befejezésének időpontja továbbra is 150 nap. és

  • Ha a fentiek szerinti kötelezettségét a cég nem teljesíti, a cégbíróság automatikus végzéssel az egyszerűsített végelszámolás kezdő időpontját követő kettőszáztizenegyedik napon a végelszámolás befejezését a cégjegyzékbe bejegyzi, a cégnévből (rövidített névből) a végelszámolásra utaló toldatot törli.
  • Az egyszerűsített végelszámolás befejezésének napja e bekezdés szerinti esetben az egyszerűsített végelszámolás befejezését megállapító végzés bejegyzésének napja.

A cégeljárásról szóló törvény jelentős változásokat tartalmaz július 1-től, most csak egy témát emeltünk ki, természetesen folyamatosan fogjuk követni a könyvelőket érintő módosulásokat.

süti beállítások módosítása