2018. júl 09.

Módosítások várhatóak a helyi iparűzési adóban is 2019-ben

írta: Dr. Magyar Zsuzsanna
Módosítások várhatóak a helyi iparűzési adóban is 2019-ben

Már korábbi cikkünkben is említettünk néhány adóváltozást, amelyet a T/625-ös számon benyújtott javaslat tartalmaz, ebben a cikkünkben az említett iromány 121-133. paragrafusait vesszük górcső alá, ugyanis itt találhatjuk a helyi iparűzési adót tartalmazó változásokat!

salata-tv-2019---hipa.png

Az általános indokolásból kitűnik, hogy a módosítás fő célja, hogy egyszerűsítse az adminisztrációt, ennek jegyében 2019. július 1-jétől megszűnik a székhely szerinti önkormányzati adóhatósághoz történő külön bejelentkezési, változás-bejelentési kötelezettség, mert azt kiváltja az állami adóhatóság adatközlése.

További ösztönző megoldás a beruházási „kedv” élénkítése a településeken, a beruházás - ösztönzést szolgálja, hogy az önkormányzatok lehetőséget kapnak arra, hogy rendeletükben a beruházások után adóelőnyt fogalmazzanak meg. Ennek egyik formája lenne az önkormányzat illetékességi területén üzembe helyezett, a számvitelről szóló törvény szerinti olyan beruházás után nyújtott adómentesség vagy adókedvezmény, amelyet az érintett vállalkozó vesz első ízben használatba [Htv. 52. § 54. pont).

A tervezet hatályon kívül helyezné a foglalkoztatás bővítéséhez kapcsolódó adóalap-mentességet, amely igen régóta igénybe vehető az iparűzési adó 39/D §-a alapján:

39/D. § (1)  Az állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adóalap csökkenthető az adóévi működés hónapjai alapján számított adóévi átlagos statisztikai állományi létszámnak az előző adóévi működés hónapjai alapján az előző adóévre számított átlagos statisztikai állományi létszámhoz képest bekövetkezett - főben kifejezett - növekménye után 1 millió forint/fő összeggel.

 

Szólj hozzá

praktikum jo tudni fontos es aktualis