; ; ; ;

Jól megvágták a cafeteriát

2018. augusztus 20. Dr. Magyar Zsuzsanna

Július 20-án az Országgyűlés elfogadta a 2019. évre benyújtott adótörvény javaslatokat, így többek között a 2019. évi Szja törvényt is, mely a Magyar Közlöny 117-i számában, július 25-én jelent meg. A 2019. évi juttatásokat jól megnyirbálták, a munkáért munkabér járjon elv alapján.

vag4.jpg

A 2019. évi Szja törvény lényeges szabályozáson ment keresztül a cafeteriát illetően, mind a béren kívüli juttatások, mind az egyes meghatározott, mind pedig az adómentes juttatások köre lényegesen megváltozott.

Nézzük a legfontosabb változásokat:

1) ADÓMENTES JUTTATÁSOK

Az adómentes juttatások közül néhány elem 2019-től jövedelemként adózik, ez azt jelenti, hogy a juttatott összeget jövőre a munkáltatónak számfejteni kell, és a szükséges járulékokat, adókat meg kell fizetni utána, mind a munkavállalónak, mind pedig a munkáltatónak. Vagyis a juttatás értékét a munkavállaló béréhez hozzá kell adni, és azzal együtt számfejtve kell az adóelőleget, járulékokat, illetve a szocho-t, szakképzési hozzájárulást megfizetni.

Ilyen juttatás lesz jövőre a sportrendezvényre, vagy kulturális eseményre szóló belépő, a mobilitási célú lakhatási támogatás, vagy a lakáscélú támogatás is.

A korábbiak közül az óvoda, bölcsődei szolgáltatás térítése marad adómentes.

2) BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK

A béren kívüli juttatások esetében megszűnik az 1,18-as adóalap szorzó, viszont a Széchenyi Pihenő Kártyán kívül ebben a kategóriában más elem nem marad. Továbbra is a munkáltatónak kell juttatás értéke szerint a 15% szja-t és a 19,5% szociális hozzájárulási adót megfizetni. (Az EHO megszűnik 2019-ben)

Az eddig ismert keretek változatlanok:

  • Vendéglátás alszámla: évi 150.000 Ft
  • Szálláshely alszámla: évi 225.000 Ft
  • Rekreáció, szabadidő alszámla: évi 75 000 Ft

 

3) EGYES MEGHATÁROZOTT JUTTATÁSOK

E körben marad a juttatás értékének az 1,18-as adóalap szorzója, amelyre 2019-ben 15% szja-t és 19,5% szoc. adót kell majd megállapítania a kifizetőnek.

E kategória elemei maradnak:

  • A béren kívüli juttatások (SZÉP Kártya) keretösszeg feletti része
  • Önkéntes pénztárba fizetett célzott szolgáltatás
  • Csekély értékű ajándék (évente 1X a minimálbér 10%-ig )

A munkahelyi étkeztetés, Erzsébet-utalvány, helyi bérlet, iskolakezdési támogatás, önkéntes nyugdíjpénztári, egészségpénztári, önsegélyező pénztári hozzájárulás szintén jövedelemként adózik, vagyis a munkáltatónak meg kell fizetnie a jövedelem szerinti munkáltatói terheket, és a munkavállalótól is le kell vonni a szükséges adóelőleget és járulékokat.

 

süti beállítások módosítása