; ; ; ;

A jogkövetési vizsgálat

2018. szeptember 5. Dr. Magyar Zsuzsanna

A megújult adóigazgatási szabályozás új elemeként jelent meg 2018. január 1-től a jogkövetési vizsgálat, melynek lefolytatására már számos esetben, számos adózónál sor került. Lényege egy mondatban megragadható, azonban jelen cikkünkben egy kicsit részletesebben körüljárom.

kovet_jog.png

Ami a legfontosabb ismérve a jogkövetési vizsgálatnak, az talán abban ragadható meg, hogy az adózók adózással és nyilvántartásával kapcsolatos magatartását mindinkább valós időben, a jelenre fókuszálva kísérli meg ez a fajta ellenőrzés.

Főszabály szerint, az Adóigazgatási rendtartás (2017. évi CLI. törvény) 91. §-a szerint, az adóhatóság jogkövetési vizsgálat keretében a bevallási időszak lezárását megelőzően is

a) ellenőrizheti, hogy az adózó eleget tett-e a törvényekben előírt egyes adókötelezettségeinek, azokat határidőben, illetve az adó megállapítására, bevallására és megfizetésére alkalmas módon teljesíti-e;

b) adatokat gyűjthet a nyilvántartásában és az adózó nyilvántartásában, bevallásában szereplő adatok, tények, körülmények valóságtartalmának, illetve ezek hitelességének megállapítása érdekében;

c) vizsgálhatja a gazdasági események valódiságát;

d) adatokat gyűjthet az ellenőrzési tevékenysége támogatása érdekében, így különösen becslési adatbázis létrehozásához, karbantartásához.

Célja tehát a vizsgálatnak, hogy a bevallási időszak lezárását megelőzően is tudja az adóhivatal az adózót ellenőrizni, megvizsgálni, hogy az egyes adókötelezettségek teljesítése, bevallások megtétele, nyilvántartások vezetése a hatályos jogszabályoknak megfelelően történt-e.

Nem árt azonban a 465/2017. (XII. 28.) Kormányrendelet részletszabályait is figyelemmel kísérni, melynek VI. fejezete a jogkövetési vizsgálat különös szabályait tartalmazza, így pl.: az eljárás megindításának szabályait, a próbavásárlás szabályait, ill. a vizsgálat befejezésének szabályait is itt találjuk.

Lényeges megemlítenem, hogy a jogkövetési vizsgálat nem teremt ellenőrzéssel lezárt időszakot, így a NAV párhuzamosan is folytathat ennek megfelelően vizsgálatot (ellenőrzést) ugyanarra az időszakra, ugyanazon adózónál. Kizárt azonban, hogy ugyanarra az adónemre több adóellenőrzés is lefolytatásra kerüljön, hiszen az adóellenőrzés ellenőrzéssel lezárt időszakot teremt. Tehát gyakorlatilag a jogkövetési vizsgálat egy eszköze az adóhatóságnak arra, hogy ugyanazon adózónál párhuzamosan több vizsgálatot folytathasson le egy időben.

süti beállítások módosítása