; ; ; ;

Személygépkocsi bérlés áfa-ja, avagy könnyítés 2019-ben

2018. december 24. Dr. Magyar Zsuzsanna

A fenti téma megunhatatlan és örök, már több ízben mi is foglalkoztunk a témával, legutóbb, A cégautó adó és az útnyilvántartás – az örök vitatéma c. cikkben vettük elő a kérdést.

autoberles_konnyites.jpeg

Jelen cikkünkben azonban a jövőre fókuszálunk, és a 2019. évi módosítást járjuk körbe.

A törvény indokolása szerint adminisztrációs könnyítést jelent a személygépkocsi bérlés levonási hányadának a módosítása, de nézzük, hogy miről van szó pontosan.

Változik az Áfa törvény 124. §-nak (4) bekezdése, amely az alábbi szöveggel egészül ki:

4) A 120. és 121. §-tól függetlenül szintén nem vonható le a személygépkocsi

a) üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatást,

b) bérbevételét

terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50 százaléka.

A fenti módosítás tehát azt jelenti, hogyha a bérelt személygépkocsit gazdasági és magáncélra egyaránt használják az Áfa törvény 2019. évi változásának megfelelően a törvény ún. 50%-os diktált levonási hányadot állapít meg a bérbeadást terhelő előzetesen felszámított áfa levonására.

Azaz automatikusan levonható a bérbevevő által bérelt személyautó áfa-jának 50%-a, anélkül, hogy az üzleti vagy gazdasági tevékenység érdekében tett használatot az adózó vizsgálná.

Természetesen, amennyiben az adóalany a bérelt személygépkocsi vegyes célú használata esetében nem kívánja alkalmazni a diktált 50%-os levonási hányadot, úgy a levonást, az erre vonatkozó megfelelően alátámasztott dokumentáció alapján, olyan mértékben gyakorolhatja, amilyen mértékben a személygépkocsit adólevonásra jogosító gazdasági tevékenysége érdekében használja, hasznosítja, vagyis a fenti 50%-os korláttól el lehet térni, de ez esetben szükséges a megfelelően alátámasztott nyilvántartással rendelkeznie az adózónak a levonási jog gyakorlásához. Megfelelő nyilvántartás esetén az adózó olyan mértékben helyezheti levonásba az előzetesen felszámított áfa-t, amilyen mértékben a személygépkocsi bérlés a társaság gazdasági tevékenységét szolgálja, természetesen ez lehet a fent említett 50%-nál nagyságrendileg nagyobb mértékű is.

 

süti beállítások módosítása