; ; ; ;

Május 1-jétől fontos változások az online számlaadat szolgáltatásban

2019. április 22. Dr. Magyar Zsuzsanna

Folyamatos a javítás és a felhasználói visszajelzések miatti fejlesztés a NAV online adatszolgáltatási rendszerében.

2019. májusától fontos változásokra kell felkészülnünk, ezeket a módosításokat foglaltuk össze jelen cikkünkben, különös tekintettel arra, hogy egyes változások figyelmen kívül hagyása akár eredménytelen adatszolgáltatáshoz is vezethet.

fontos-valtozas-majus.png

A módosítással érintett témakörök az alábbiak:

  • Új figyelmeztető üzenet bevezetése új számla létrehozásakor átutalás fizetési mód kapcsán
  • Keresőfelületeken megjelenő keresőmezők és kitöltési információk pontosítása
  • Saját típusú mennyiségi egység megadásának átalakítása
  • Saját típusú mennyiségi egység keresés átalakítása
  • Számláim képernyőn a nettó/bruttó egységár mezők kitöltésének módosítása
  • Üres partner, termék és számláim lista esetén az exportálás inaktívvá tétele
  • Lapozó elemek bővítése
  • Szűrt partner és termék lista exportálása

Elsősorban arra kell különös figyelemmel lennünk, hogy a technikai módosításokon felül olyan adatszerkezet változások is vannak, amelyek a beküldendő adatokat érintik. Ezek pedig nem mások pl., mint a dátum, mennyiségi egység, adómérték és árfolyam adatok.

Lényeges változás a mennyiségi egységek kezelésében. Ha a számlaképen feltüntetésre kerül a mennyiség, mennyiségi egység és az egységár, úgy ezen adatokat a riportálás során már nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert az eredménytelen adatszolgáltatáshoz vezet. A NAV a természetes mennyiségben kifejezhető tételek számára egy listát tett közzé, az általa elfogadható mennyiségi egységnevekről. Ezek a következők: Darab, Kilogramm, Tonna, Kilowatt óra, Nap, Óra, Perc, Hónap, Liter, Kilométer, Köbméter, Méter, Folyóméter, Karton, Doboz.

Amennyiben a számlán szereplő mennyiségi egység megnevezése nem sorolható be egyik típusba  sem, lehetőség van saját mértékegység rögzítésére is.

További fontos változás a kötelezően elvárt árfolyam rögzítése is. A devizás módosító számlák esetében külön figyelemmel kell eljárni, mert az ezekre vonatkozó adatszolgáltatásokban is kötelező elemmé vált az árfolyam. Forint alapú számla esetén 1-et kell közölni.

Szintén kötelező az áfamértékek szerinti összesítés, azaz megszűnik az áfamérték szerinti összesítő elem opcionális alkalmazásának lehetősége is, ez az adat kötelező lesz. Májustól csak olyan számla XML dokumentumokat fogad el az adóhatóság, amelyben ez az elem is megadásra került.

_________
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy hónap haladékot biztosít

2019-04-29 17:30

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2019. január végén publikálta a számlák adatszolgáltatásához kapcsolódó új verziót, az 1.1-es specifikációt és XSD sémát, melyet eredeti tervek szerint 2019. május 2-án tett volna kötelezővé. A határidő közeledtével azonban számos, az átállásra való felkészülési folyamat elhúzódását jelző ügyféli jelzés érkezett, melyet figyelembe véve az adóhivatal egy hónap haladékot biztosít. 2019. június 4-én 0:00 órától már csak az új formátumban fogadja a számlák adatait az adóhivatal, 1.0 verzióval érvényes adatszolgáltatás már nem teljesíthető.

Forrás: https://onlineszamla.nav.gov.hu/

süti beállítások módosítása