; ; ; ;

Hogy fizették a vámot régen, avagy mióta vitatkozunk a vámértékről I./1.

2019. május 8. Gombár Gábor

Vámtartozás = Vám alapja x Vámtétel

Ez egyszerű, ha tudjuk mennyi a vám alapja. Régen a mennyiségi tételek idejében – mondjuk az őskorban a sóból -, „csak” elvették minden 100 kiló után 1-et és meg is volt az eljárás! Sok nehézségre kellett megoldást találni az elmúlt évszázadok során, hogy hatékony és egyszerű legyen a rendszer. Ma is azt gondoljuk, hogy van megoldandó feladat és megválaszolatlan kérdés, ha a vámértékről kell beszélni.

vam_regen.jpg

Cikksorozatunk célja, hogy - a történelmi ismeretek birtokában – bemutassuk az aktuális kérdésekre adható korszerű, hatékony és időt álló megoldásokat.

Az első részben tekintsük át röviden, hogyan jutottak el a rómaiak addig, hogy a mai rendszer talpköveit megjelölték. A kialakulás folyamatából csak néhány fordulópontot ragadtam ki azzal a céllal, hogy rámutassak a fejlődés főbb állomásaira.

 

Mióta kialakultak az emberi közösségek és azokon belül és azok közötti különbségek, megjelentek a vámszedők is. Na persze a kezdetekben ezek csak szavak nélküli ajándékok, a hűség és a barátság jeleit megerősítő tárgyak voltak. Ahogy azonban egyesek különleges jogokat, vagy földrajzi pontokat, illetve területeket jelölhettek ki maguknak kezdtek kialakulni a vámszedés ma ismert alapjai.

Értékeket nagyon sokáig elsősorban az idegenektől – utazóktól, kereskedőktől - igyekeztek megszerezni olyan pontokon, melyek megkerülése nehéz, drága, vagy lehetetlen volt.

Ezt a kialakuló államszervezetek – elsődlegesen, mint bevételi lehetőséget – gyorsan felismerték és változatos ürügyeket megjelölve évezredek óta szednek vámot.

 

Hamarosan folytatjuk...

 

 

 

Amennyiben Ön is szívesen lenne hozzáértő a témában,
jelentkezzen Vám-, jövedéki- és termékdíj ügyintéző képzésre.

perfekt_szakkonyvkatalogus_2019-i.png

süti beállítások módosítása