; ; ; ;

A barlangrajzoktól a számítógépekig IV.

„A szabályozás követelménye a számvitelben”

2019. szeptember 4. Dr. Sztanó Imre

Paciolo – előző részben említett – könyvét nem latinul, hanem olasz nyelven írta, így a kereskedők könnyen el tudták sajátítani a könyvelési ismereteket. Rövid időn belül több nyelvre lefordították a könyvet, így például angolra, franciára is.knowledge-1052013_1280.jpg

Az újkorban, 1511. évben a Fugger-család elkészítette az első mérleget. A XVI. században Velencében tanult főkönyvelő Matthäus Schwarz szembeállította az augsburgi Fugger-féle mérleggel a saját könyvvitelét. A főkönyvet két részre osztotta, a „személyek számlakönyvére” vagy más néven tartozások könyvére és a „tárgyak számlakönyvére” vagy más néven Capusra. Ráadásul készített egy „költség könyvecskét” a kiadásoknak, fogyasztási adónak stb., valamint egy „titkos könyvet” a nagy fontosságú eseményeknek, amely az egyenes adók belső kalkulációja mellett elsődlegesen a nyereség- és veszteségszámlákat tartalmazta.

A XVI. század folyamán további fejlesztések jelentek meg a könyvelés területén Olaszországban, Németországban, Hollandiában, Franciaországban és Angliában. Ezek magukba foglalták a „jóváírás tételek” (vállalati vagyon), a „tartozás tételek” (kötelezettségek) és a bevételek tervezetének leírását. 1592. évben jelent meg az első említésre méltó számvitel tankönyv, mely Sartorius matematikus műve.

Az állandóan növekvő áruforgalom a XVII. században fokozatosan fejlesztette az időszaki elszámolást (üzleti év vagy naptári év) szabályos könyvviteli zárással. Ebben az időben kezdték el használni az áru beérkeztető- az áru kivezető- és a pénztárkönyveket, naplókat stb. A befektetési számlákat és az üzemkönyvelést csak az első ipari fejlődés kezdetén alakították ki. A XIX. század vége óta mind a kereskedelemtudomány és az üzemgazdaságtan felismerései, mind a törvényhozás követelménye a pénzügyi és vezetői számvitel felé fejlesztették a számvitelt.

A könyvvezetést a törvényhozás is lépésről lépésre fejlesztette. Először a poroszok „Általános Jog” törvényében (1794) található meg a kötelező mérlegkészítés: „Egy kereskedő, aki vagy egyáltalán nem vezet szabályos könyvelést, vagy az évente legalább egyszer kötelezetően elkészítendő vagyonmérleget elmulasztja elkészíteni, és ezáltal nem ismeri saját helyzetét, egy esetleges fizetésképtelenségnél, mint gondatlan bankárt, megbüntetik.” Egyes források szerint a számvitelt a franciák kezdték jogi eszközökkel szabályozni a XVII. században.

A britek 1844-ben előírták bizonyos társaságok részére a számviteli adatok nyilvánosságát. Ezzel az volt a céljuk, hogy csökkentsék a visszaéléseket és támogassák a tulajdonosok ellenőrzését. Később már előírták a könyvvizsgáló alkalmazását is először a bankok, majd más társaságok részére is.

A részvénytársaságok számának ugrásszerű növekedése után a kereskedelmi törvények – Németországban a részvénytörvény - is új szabályozást alkottak. A mérlegkészítés alapelvét törvényileg szabályozták, be nem tartásukat pedig büntetéssel fenyegették. A teljes kereskedőtársadalmat kötelezték a szabályszerű mérlegkészítésre. A porosz jövedelemadó törvény (1891) például csatolta az adóbevallást a kereskedelmi mérleghez.

Az USA-ban a nyilvánosan működő részvénytársaságokra eleinte nem volt kötelező előírás a könyvvezetésre, a könyvvizsgálatra vonatkozóan. Az 1929. évi tőzsdei válság azonban ráirányította a figyelmet arra, hogy mindenképpen szükség van a szabályozásra. Ennek hatására jött létre 1934-ben a Szövetségi Értékpapír- és Tőzsde Felügyelet (SEC=Securites and Exshange Commisssion). A számvitelre ez jelentős hatást gyakorolt, ugyanis elkezdték kidolgozni a számviteli standardokat, majd 1973. évben létrehozták a Pénzügyi Számviteli Standard Bizottságok.

Sorozatunk korábbi részei:

https://perfekt.blog.hu/2019/08/14/a_barlangrajzoktol_a_szamitogepekig_i

https://perfekt.blog.hu/2019/08/21/a_barlangrajzoktol_a_szamitogepekig_ii 

https://perfekt.blog.hu/2019/08/28/a_barlangrajzoktol_a_szamitogepekig_iii

 

Amennyiben Ön is szívesen lenne hozzáértő a témában,
jelentkezzen 
OKJ képzésünkre.

 

dontson-idoben---ujsagos-2019-_-homokora-beszarato-banner_900x119_2019-08-06.jpg

süti beállítások módosítása