; ; ; ;

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

2019. október 30. Dr. Magyar Zsuzsanna

Nagyon kevés szó esik a 2018. január 1-től bevezetett Turizmusfejlesztési hozzájárulásról, ezért jelen cikkünkben összefoglaljuk az adónem legfontosabb tudnivalóit.

Az étkezőhelyi vendéglátásban nyújtott egyes szolgáltatások Áfa-ja az elmúlt években két lépcsőben csökkent; először 18%-ra, majd 2018-tól 5%-ra. Természetesen az Áfa mérték csökkentése jelentős költségvetési kiesést jelent, ezért ennek a kiesésnek a részbeni mérséklése miatt került sor az adó bevezetésre.
pexels-photo-511763.jpeg

Az adónem tárgya az étkezőhelyi vendéglátásban a helyben készített étel-és nem alkoholtartalmú italok forgalmazására, mint nyújtott szolgáltatásra terjed ki.

Alapfeltétel a helyben készített italok és ételek tekintetében, hogy az minden esetben megfeleljen a nyújtó adózónál a kedvezményes, azaz az 5%-os Áfa kulcs alkalmazhatóság feltételeinek, vagyis együttesen az alábbi feltételeknek kell fennállniuk:

  • az áfa törvény szerinti szolgáltatásnyújtásnak meg kell felelni,
  • helyben készített étel (ez tartalmazhat alkoholt)- és helyben készített NEM alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkozni,
  • a szolgáltatásnak a KSH Jegyzék szerinti SZJ 55.30 alá kell tartozni.

Kik tartoznak az adónem alá? Sajnos több esetben találkozni azzal a felfogással, hogy kizárólag az áfa alanyok, azonban ez nem igaz. Az adó alanya az a személy vagy szervezet, amely a saját nevében turizmusfejlesztési hozzájárulás-köteles szolgáltatást nyújt, tehát alanya lehet az az egyéni vállalkozó vagy társaság is, aki/amely nem alanya az Áfa-nak.

Alapja az fent említett szolgáltatások nettó árbevételének 4%-a, pontosabban e körben nyújtott szolgáltatások áfa nélküli ellenértéke. E tekintetben lényegesnek tartom megjegyezni, hogy mit tekinthetünk áfa nélküli ellenértéknek, hiszen a vendéglátásban gyakran találkozunk felszolgálási díjjal vagy borravalóval.

A felszolgálási díj mindenképpen része az Áfa-nak, ezzel analóg módon a Turizmusfejlesztési hozzájárulásnak is, hiszen a felszolgálási díj áfa-beli megítélés szempontjából a nyújtott szolgáltatás ellenértékének a része,

Jellemzően önként a pincérnek adott borravaló nem része sem az Áfa-nak, sem a Turizmusfejlesztési hozzájárulásnak.

Bevallása fő szabály szerint az Áfa bevallás gyakoriságához kapcsolódik, azon adózók, amelyek nem kötelezettek áfa bevallás benyújtására (pl.: alanyi mentes adózó), a teljesítési időt követő év február 25-e. Bevallani a xxTFEJLH elnevezésű nyomtatványon kell. Könyvelni egyéb ráfordításként a 86-osban kell, illetve a 463/464 Költségvetési befizetési kötelezettség előírása és teljesítése számlákon ajánlott.

  Amennyiben Ön is szívesen lenne hozzáértő a témában,
jelentkezzen 
OKJ képzésünkre.

 

 

süti beállítások módosítása