; ; ; ;

Átalakulási vagyonmérleg könyvvizsgálati kötelezettsége

2019. december 16. Magyar Miklósné Zsuzsa

pexels-photo-313691.jpegAz egyes jogi személyek átalakulásáról a 2013. évi CLXXVI törvény módosításáról szóló 2019. évi július 9.-én kihirdetett változás szűkítette az átalakulások könyvvizsgálati kötelezettségét.

Az átalakulás törvény alapján vagyonmérleg tervezetet, és vagyonleltár tervezetet, valamint végleges vagyonmérleget, és vagyonleltárt kell készíteni.

A törvényváltozást megelőzően mindkét esetben könyvvizsgálati kötelezettség volt érvényben.

A kihirdetett változás alapján törvény 4 § (6) bekezdése szerint

„a vagyonmérleg-tervezeteket és a vagyonleltár-tervezeteket könyvvizsgálóval is ellenőriztetni kell, ha az átalakuló jogi személy a számviteli törvény előírása alapján könyvvizsgálatra kötelezett.

Nem jogosult erre a jogi személy állandó könyvvizsgálója és az a könyvvizsgáló, aki az átalakulási vagyonmérleg-tervezet fordulónapját megelőző két üzleti évben a jogi személy számára könyvvizsgálatot vagy a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás értékének ellenőrzését végezte.

A jogutód jogi személy állandó könyvvizsgálójává a jogi személy bejegyzésétől számított három üzleti éven belül nem jelölhető ki az a könyvvizsgáló, aki az átalakulási vagyonmérleg-tervezeteket ellenőrizte. A könyvvizsgálót megillető jogosultságokra a Ptk. 3:38. § (1) bekezdését kell alkalmazni.

Amennyiben a gazdasági társaság egyébként könyvvizsgálatra nem kötelezett, akkor az átalakulási törvény 11. § új (2a)  bekezdés szerinti végleges vagyonmérleget könyvvizsgálóval kell ellenőriztetni.

Láthatóvá vált, hogy ha az átalakuló gazdasági társaság egyébként könyvvizsgálatra nem kötelezett, akkor csak a végleges vagyonmérleget, és vagyonleltárt kell csak könyvvizsgálóval ellenőriztetni.

 

  Amennyiben Ön is szívesen lenne hozzáértő a témában,
jelentkezzen 
OKJ képzésünkre.

 

budapest_varosi_ajanlat_arstop_5.jpg

süti beállítások módosítása