; ; ; ;

Ne felejtse el aktualizálni a szabályzatokat

2020. január 20. Dr. Sztanó Imre

office-stationeries-with-alarm-clock-coffee-cup-white-desk_23-2148178603.jpgTúl vagyunk az ünnepeken és elindult a 2020. üzleti év. Jönnek a munkás hétköznapok. Arra vélhetően minden könyvviteli szakember gondol, hogy a számviteli szabályzatokat aktualizálni kell. Ennek lehet oka egyszerűen csak a számviteli törvény változása, de előfordulhat olyan eset is, hogy a vállalkozó saját számviteli politikáját módosítja és ennek következtében kell a számviteli szabályzatokat is módosítani. A 2000. évi C. törvény 14.§ (11) bekezdése szerint: „Törvénymódosítás esetén a változásokat annak hatálybalépését követő 90 napon belül kell a számviteli politikán keresztülvezetni.” Amennyiben a számviteli politikát a vállalkozás döntése alapján kell módosítani, akkor a változtatásokat a kiegészítő mellékletben meg kell indokolni és amennyiben a módosítás hatása jelentős, azt szükséges számszerűsíteni is

Fontos szabály. hogy a számviteli politika módosításáért a gazdálkodó képviseletére jogosult személy a felelős.

A szabályzatok frissítése (aktualizálása) során nemcsak a szorosan vett számviteli szabályzatokra kell fókuszálni. Csak emlékeztetésként írjuk, hogy a 2017. évi LIII. törvény - a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról - 2020. január 10-én lépett hatályba.

A Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda felügyelete alá tartoznak a könyvviteli (könyvelői), adószakértői, okleveles adószakértői, adótanácsadói tevékenységet megbízási, illetve vállalkozási jogviszony alapján végzők is.

A szolgáltatók a törvényben meghatározott kötelezettségek körébe tartozó feladatok teljesítésére a szolgáltató kötelesek belső szabályzatot készíteni. A szolgáltató tevékenysége megkezdését követő negyvenöt napon belül köteles belső szabályzatot készíteni és azt a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda részére jóváhagyás céljából benyújtani.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2019. évi CXIX. törvény (a továbbiakban: Módtv.) hatálybalépésekor működő szolgáltató köteles tehát belső szabályzatát a Módtv. hatályba lépését követő 90 napon belül a törvénynek a Módtv.-vel megállapított rendelkezéseinek megfelelően átdolgozni. De az így átdolgozott szabályzatot nem kell megküldeni a felügyeleti szerv részére!

 

Forrás:

 

  1. évi LIII. törvény a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról
  2. évi CXIX. törvény a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról
  3. évi C. törvény a számvitelről

 

Amennyiben Ön is szívesen lenne hozzáértő a témában,
jelentkezzen 
OKJ képzésünkre.

 

budapest_varosi_ajanlat_arstop_5.jpg

süti beállítások módosítása