; ; ; ;

A szakképzés átalakítása okán 2020-tól átalakul a felnőttképzés is

2020. január 24. Perfekt Blog

 2019. november végén megjelent a 2019. évi LXXX. törvény a szakképzésről.

1_1.jpgAz új törvény új korszakot jelent a szakképzésben, és hatással van számos területre, mind jogi, mind szakmai értelemben.

Még 2019 decemberében kiadásra került számos törvény módosítása, így a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény is.

A részletes szabályokat mindkét esetben a közeljövőben várhatóan megjelenő végrehajtási rendelet tartalmazza majd.

Mit tudhatunk már a törvény sorai alapján?

A 2020-tól hatályos új szakképzési törvény értelmében új jegyzék kerül majd kiadásra, ezt szakma jegyzéknek hívják, és a kizárólag iskolarendszerű képzésben megszerezhető szakmákat sorolja majd fel. Ezeket a szakmákat a jövőben csak az iskolapadban lehet elsajátítani. Azaz az OKJ-s képzés és lista megszűnik.

Az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) még 2019. december 31-én szereplő képzések vonatkozásában az ezekre engedéllyel rendelkező intézmények utoljára 2020. december 31-én indíthatnak képzéseket.

Tehát a korábbi szabályozás szerint, - így a kikerült képzések vonatkozásában is - idén december 31-ig lehet képzéseket indítani, azaz ezekre beiratkozni.

Az OKJ-s képzéseknek úgy kell befejeződnie, hogy még elegendő idő álljon rendelkezésre a vizsgázásra is, hiszen azokat 2022. december 31-ig jogosultak az engedéllyel rendelkező intézmények szervezni. Több olyan képzés is van, például a pénzügyi ágazatban, ahol a vonatkozó szakmai vizsga csak központi időpontokban tehető le, ez még inkább szűkíti a lehetőségeket, hiszen a képzések ütemezésénél ezt is figyelembe kell venni.

A képzésekre jelentkezők figyelmét ezekre a határidőkre ezúton is szeretnénk felhívni, hiszen számos, a felnőttek számára, munka mellett szervezett OKJ-s képzés akár tovább is tart, mint egy év, és ezt követően kerülhet csak sor a szakmai vizsga megszervezésére.

Az átmeneti intézkedésekben rögzített határidők ismeretében javasoljuk mindenkinek, hogy mielőbb hozzon döntést, ha komoly a szándéka még idén egy szakképesítés megszerzésére. Egy képzés indításához az előkészítésre is megfelelő időt kell szánnia intézményünknek, az országos hálózatunkban korántsem garantálható, hogy az év utolsó napjaiban az érdeklődő találni fog induló képzést.

A változásokról szakmai blogunkban olvashat majd további cikkeket.

írta: Szepessy Hajnalka

 vezérigazgató

 

Amennyiben Ön is szeretne szakképesítést szerezni,
jelentkezzen 
OKJ képzésünkre.

süti beállítások módosítása