; ; ; ;

Közeleg a KATA bevallások határideje

2020. február 3. Dr. Magyar Zsuzsanna

Bár a kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló törvény hatályba lépése óta az adatszolgáltatást illetően változás nem történt, mégis érdemes a témával foglalkozni, hiszen az adatszolgáltatási kötelezettség fontos célokat szolgál.
man-looking-his-watch_53876-20806.jpg

 

A kisadózó vállalkozásnak az adóévet követő év február 25-ig nyilatkozatot kell tennie az adóévi KATÁ-s bevételeiről. Erre, mint minden évben a xx’KATA jelű nyomtatvány szolgál, a 2019. adóévről tehát a 19KATA nyomtatványt kell benyújtani, 2020. február 25-ig, keddig. Ez alól egy kivétel van a határidőt tekintve, amennyiben az adóalanyiság év közben szűnik meg, az adóalanyiság megszűnését követő 30 napon belül be kell nyújtani a bevételről szóló nyilatkozatot.

Az adatszolgáltatási kötelezettség az olyan partnerektől megszerzett, legalább 1 millió Ft, vagy azt meghaladó bevételt érinti, amelyet más személytől, ide nem értve az egyéni vállalkozónak NEM minősülő magánszemélytől szerzett a KATA adóalany. Tehát, ha pl. a KATÁS egyéni vállalkozó más magánszemélytől, vagy akár adószámmal rendelkező magánszemélytől szerzett az értékhatárt meghaladóan bevételt, nem tartozik az adatszolgáltatás körébe.

Az adatszolgáltatási kötelezettség azonban a törvény 2013. évi bevezetése óta kétirányú, ugyanis a tárgyévet követő év március 31-ig adatszolgáltatási kötelezettsége van azon adózóknak is, akik a naptári évben 1 millió Ft-ot meghaladó kifizetést teljesítettek kisadózó vállalkozás részére.

A bevallást a 19K102-es nyomtatványon kell majd teljesíteni, a kisadózó vállalkozás nevéről, címéről, adószámáról és a kisadózó vállalkozás részére 2019 naptári évben juttatott, a kisadózó vállalkozás bevételének minősülő összegről, ha azt számla alapján juttatja, és annak összege a tárgyévben eléri, vagy meghaladja az 1 millió forintot.

Az adatszolgáltatás célja a munkaviszonyt leplező jogviszonyok kiszűrése, nem jelent automatikus ellenőrzést a kisadózóval szemben, holott nagyon sokan ezt gondolják.

Természetesen ezzel kapcsolatban is lehet számítani a változásokra, hiszen a 2020. július 1-jétől bevezetendő online adatszolgáltatás számos más nyomtatványt, adatszolgáltatást ki fog tudni váltani.

Idén még a KATA-s vállalkozásokat érintően nem történt jelentős változás, azonban számos forrást szem előtt tartva a jövőben azért számíthatnak az adózók bizonyos szigorításokra az adónemmel kapcsolatban, elsősorban azért, hogy a lehetséges visszaéléseket minél jobban kiszűrje az adóhatóság.

 

Amennyiben Ön is szívesen lenne hozzáértő a témában,
jelentkezzen 
OKJ képzésünkre.

 

02m.jpg

süti beállítások módosítása