; ; ; ;

A tudás a legjobb befektetés! - A változó jogszabályi környezetben is.

2020. március 11. Perfekt Blog

A szakképzés átalakítása, az Országos Képzési Jegyzék megszűnése a felnőttképzés területén is változást hoz. Az 1993 óta működő képzési rendszer teljesen átalakul, újra kell tanulnunk a képzések és a vizsgák fogalomkörét.

A jogalkotók szándéka szerint a megújuló képzési rendszer a magánszemélyeknek és a vállalkozásoknak más-más feltételeket és lehetőségeket nyújt. Motiválni kívánják a magánszemélyeket például ösztöndíj bevezetésével a felnőttképzésben való részvétel esetében is, de ösztönözni kívánják a vállalkozásokat is, hogy képezzék és képeztessék munkavállalóikat. Kizárólag a felnőttek hatékony képzésével biztosítható a munkavállalók jobb alkalmazkodási képessége az új technológiákhoz és üzleti kihívásokhoz.

flower-vase-front-young-woman-reading-yellow-book_23-2148066862.jpg

Célszerű a jól ismert OKJ-s szakképesítésekre 2020. december 31-ig még beiratkozni, ezt az átmeneti rendelkezések biztosítják, illetve beiskolázni a munkavállalókat, különösen a szabályozott szakmák, vagy a jogszabályokban kötelezően előírt szakképesítések megszerzésének érdekében.

Jelenleg a jogalkotói folyamatban a szabályozott szakmák áttekintése és egyben szűkítése folyik. Ezen képzéseknek - szakképesítésre felkészítő szakmai képzések - a programkövetelményeiről a szakképzésért felelős miniszter (ITM) fog nyilvántartást vezetni, és azokat a honlapján teszi majd közzé.

A programkövetelmények alapján a képző intézmények a megújult jogszabályi környezethez igazodva, engedély birtokában szervezhetik meg a képzéseket. A képzés elvégzéséről a résztvevők tanúsítványt kapnak, mellyel bejelentkezhetnek egy újonnan felálló vagy felhatalmazott független vizsgaközpontba, ahol a sikeres vizsgát követően szakképesítést szerezhetnek, ha szükséges a tudásuk ilyen módon történő validálása is.

Marad azonban számos olyan munkaterület, amely fontos és jelentős, de kimarad a kötött szabályozásból. Ezen területeken nagymértékben megnő a munkáltatók felelőssége, hogy milyen végzettséggel vagy tudással alkalmazzák munkavállalóikat, illetve milyen kompetenciáikat fejlesztik az ebben jártas képző intézményekkel.

A változások sok felelősséget, és talán több lehetőséget adnak a munkáltatók számára. A vállalati belső képzések adminisztrációja és adatszolgáltatási kötelezettségei megegyeznek a képző intézményekével, és az esetleges szankciók is ugyanúgy sújtják őket. Viszont a szűkebb körű szabályozással nagyobb teret kapnak az egyedi, speciális képzést igénylő technológiák alkalmazói. Szorosabb együttműködést tudnak kialakítani a képzési területen jártas intézményekkel, szakemberekkel a rugalmas, hatékony programok megvalósítása érdekében, új programkövetelményeket nyújthatnak be elfogadásra.

A hatósági képzések egy része is megújul. Már az elmúlt években is szigorodtak a feltételek. Várhatóan több szakterületen bővül a kötelező hatósági jellegű képzések száma, ahol a felnőttképzést folytató intézmények szerezhetnek jogosultságokat.

Véleményem szerint a munkáltatók időt, energiát és költséget takarítanak meg, ha az új képzési rendszerre történő áttérésben szorosan együttműködnek tapasztalt felnőttképzőkkel.

„A tudás a legjobb befektetés!” – valljuk szlogenünkben és nyújtjuk értéknövelő szolgáltatásunkat a sikeres vállalkozások és munkavállalók számára.

 

írta: Szilber Erzsébet,

Perfekt Zrt. oktatási igazgató-helyettes, felnőttképzési szakértő

 

Amennyiben Ön is szeretne szakképesítést szerezni,
jelentkezzen 
OKJ képzésünkre.

 

02m.jpg

süti beállítások módosítása