; ; ; ;

Koronavírus helyzet miatt kialakult adópolitikai intézkedések

2020. március 19. Dr. Magyar Zsuzsanna

A koronavírus járvány súlyos terhet rak Magyarország gazdaságára, bizonyos szektorok már hetek óta érzik a bőrükön a helyzet okozta nehézségeket, a bevételek gyors ütemben esnek vissza, a turizmus, a vendéglátás, az egyéb kulturális rendezvények már sorra maradnak el, amely igen nagyfokú likviditási gondot okoz a hazai vállalkozásoknak.

 front-view-doctor-holding-torn-paper-with-coronavirus_23-2148450254.jpg 

A miniszterelnök tegnap fontos rendkívüli intézkedéseket tett közzé, melyek a  MAGYAR KÖZLÖNY 47. számában megjelentek, ezeket változatlan formában közöljük:

3.§ (1) A turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatok tekintetében a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket 2020. június 30-áig nem lehet felmondással megszüntetni. A felmondási tilalom a Kormány rendeletével a veszélyhelyzet fennállásáig meghosszabbítható.

(2) Az (1) bekezdés szerinti bérleti díj a veszélyhelyzet fennállása alatt nem emelhető, abban az esetben sem, ha azt a szerződés egyébként lehetővé teszi.

4.§ (1) A 3. § (1) bekezdésében meghatározott ágazatokban működő gazdasági egységekben 2020. március, április, május és június hónapokra a foglalkoztatott

  1. a) munkavállalók esetében a munkáltató mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól,
  2. b) munkavállaló munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn, azzal, hogy annak havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7710 forintot.

(2) A turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezetteknek a 2020. március 1. napjától 2020. június 30. napjáig terjedő időszakra nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni, amely időszakra a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallására és megállapítására nem kerül sor.

5.§ A személyszállítási szolgáltatást végző kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó adózók a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény szerinti adófizetési kötelezettségük alól a 2020. március, április, május és június hónapokra mentesülnek.

 

 

Amennyiben Ön is szeretne szakképesítést szerezni,
jelentkezzen 
OKJ képzésünkre.

 02m.jpg

süti beállítások módosítása