; ; ; ;

Megszűnik a feltöltési kötelezettség a helyi iparűzési adóban is

2020. június 24. Dr. Magyar Zsuzsanna

tax-notice-sticky-note-illustration_53876-8271.jpgA pénzügyminiszter által benyújtott T/10856. számú törvényjavaslat Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról rengeteg jogszabályváltozást hozhat a jövőre nézve. Ebből szemezgetünk, talán az egyik leglényegesebb, az adózók terheit könnyítő rendelkezést emelünk ki.

Azoknak a kettőst könyvvitelt vezető társasági adóalanyoknak, amelyeknek a megelőző évben az éves szinten számított nettó árbevétele meghaladta a 100 M FT-ot, adóelőleg kiegészítési kötelezettsége volt a helyi adóban. 2019. évben már a társasági adóban mentesültek ezek a vállalkozások az év végi feltöltési kötelezettség alól, a „tehermentesítés” azonban csak részben valósult meg, hiszen a helyi iparűzési adóban továbbra is megmaradt ez a kiegészítési kötelezettség.

 

Az adóelőleg – kiegészítés intézménye nemcsak óriási adminisztratív terhet jelen a vállalkozások számára, hanem némely vállalkozásnak jelentős kockázatot is jelenthet, akkor, ha a várható adóra történő kiegészítés 10% -nál nagyobb eltérést eredményezett. Ebben az esetben az adózók számíthattak a mulasztási bírság kiszabására.

2019. évben a társasági adóban már nem kellett a feltöltés december 20-án teljesíteni, és 2020. adóévben már az iparűzési adót sem kell kiegészíteni a várható adó összegére.

Ezt a szabályt már a 2020. adóévben alkalmazzák az adózók, függetlenül attól, hogy naptári évvel megegyező, vagy a naptári évtől eltérő üzleti éves vállalkozásról van-e szó.

„A Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2020. évi …. törvénnyel (a továbbiakban: Módtörvény) hatályon kívül helyezett 41. § (9) bekezdését – függetlenül attól, hogy az üzleti év megegyezik-e a naptári évvel – első alkalommal a Módtörvény hatálybalépése napját magában foglaló adóévben nem kell alkalmazni.”

 

fb_frissitett_tavolleti_kepzes_0428.png

süti beállítások módosítása