; ; ; ;

Mérlegképes könyvelő szeretnék lenni !!!

2020. augusztus 17. Dr. Sztanó Imre

Gyakran hallok ilyen mondatokat az utóbbi időben: „Már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy beiratkozzak egy mérlegképes képzést nyújtó tanfolyamra, de mindig akadt valamilyen kifogásom és mindig halasztottam a tanulás megkezdését. Most elhatároztam, hogy ősszel elkezdem a tanfolyamot és szerencsémre ebben munkahelyi főnököm is támogat. Próbáltam utánanézni a lehetőségeknek és sokféle – néha egymásnak is ellentmondó – információt gyűjtöttem össze. Most bizonytalan vagyok, mert van, aki azt javasolta, hogy még várjak, mert vélhetően jövőre más módon lehet megszerezni a mérlegképes képzettséget. Mások pedig azt javasolják, hogy most kezdjem el a tanfolyamot, mert egyébként is megszűnik a mérlegképes képesítés. Hát mi az igazság?”

secretary-office_1098-15673.jpg

Kétségtelen, hogy nagy változások vannak/lesznek a pénzügyi, számviteli, gazdasági szakképesítések területén. Az Országos Képzési Jegyzék (népszerű nevén OKJ) megszűnt és egyúttal megváltoztak a szakmaszerzés lehetőségei is.

A szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) Korm. rendelet 1. melléklete (Szakmajegyzék) tartalmazza a Gazdálkodás és menedzsment ágazatra vonatkozó szakmákat. Ez a lista összesen két pénzügyi, számviteli területen érintett szakmát tartalmaz: „Pénzügyi-számviteli ügyintéző” és „Vállalkozási ügyviteli ügyintéző”. Az említett két képzés kizárólag iskolarendszer keretében valósul meg (középfokú végzettség esetén a képzési idő 2 év, alapfokú iskolai végzettség esetében pedig 5 év).

Ebben a listában tehát valóban nem szerepel a „Mérlegképes könyvelő”.  Vélhetően erre alapozva adták azt a tájékoztatást, hogy ez a képesítés megszűnik.

De mi az igazság valójában. Miután a Szakmajegyzékben nem szerepel a mérlegképes könyvelő, így ilyen képesítés akkor maradhat csak fenn, ha erre piaci igény jelentkezik. Nyilvánvalóan ilyen jellegű érdeklődés lesz a jövőben is, emiatt biztosra vehető, hogy a jövőben is lesz mérlegképes szakképesítés. Igaz ez csak iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében.  Ezt azért is biztosnak lehet venni, mert a szakma gyakorlása szakképesítéshez kötött.

 

Lényegében most két lehetőség adódik, vagy „ki kell várni” az új rendszerű képzés indítását, vagy a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény átmeneti rendelkezései alapján ősszel el lehet kezdeni a tanulmányokat az ismert feltételek szerint, az OKJ-rendszerben. Az átmeneti szabályok szerint: „Az Országos Képzési Jegyzékben 2019. december 31-én szereplő és a felnőttképzési engedélyében meghatározott szakképesítésre, részszakképesítésre irányuló képzés utoljára 2020. december 31-én indítható.”

A Perfektnél országosan kontaktórás formában és e-learninggel támogatott távoktatás formában is lehetőség nyílik a mérlegképes képzés megkezdésére, piacképes tudás elsajátítására.

Ha tehát már ősszel szeretne mérlegképes tanfolyamon részt venni, akkor keresse a Perfekt Zrt. munkatársait elérhetőségeiken.

 

Amennyiben Ön is szeretne szakképesítést szerezni,
jelentkezzen 
OKJ képzésünkre.

 

süti beállítások módosítása