; ; ; ;

Fontos változás a tárgyi illetékmentesség szabályaiban

2020. szeptember 23. Dr. Magyar Zsuzsanna

Ajándékozással, illetve örökléssel történt vagyonszerzés esetén az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvényben (a továbbiakban: Itv.) meghatározott módon ajándékozási, vagy öröklési illetéket kell fizetni. Az Itv. 17. § (1) bekezdés w) pontja alapján azonban az ajándékozási mentességek köre 2020. július 8-i hatállyal kibővült, míg az öröklési illeték alóli mentességek köre a Itv. 16. § (1) bekezdés j) pontja szerint módosult.


woman-holding-christmas-present-box-close-up_1303-18211.jpg

Összességében az állapítható meg, hogy ezentúl testvérek is örökölhetnek, illetve ajándékozhatnak egymásnak illeték fizetése nélkül, lássuk ennek a törvényi hátterét.

Abban az esetben, ha az adott vagyonszerzés alapján az ajándékozási vagy öröklési illeték hatálya alá esik, még nem feltétlenül jár együtt illetékfizetési kötelezettséggel.

Figyelemmel kell ugyanis lenni az illetékmentességekre is.

Az illetékmentességnek két fajtája van a tárgyi illetékmentesség, valamint a személyes illetékmentesség.

2020. július 8-i hatállyal a tárgyi illetékmentesség köre bővült ki, az alábbiak szerint:

Mentes az ajándékozási illeték alól:

Az ajándékozó testvére által megszerzett ajándék.

Mentes az öröklési illeték alól:

Az örökhagyó testvére által megszerzett örökrész.

 

A testvér az a személy, akinek legalább az egyik szülője (örökbefogadója) azonos az örökhagyó/megajándékozó szülőjével (örökbefogadójával).

Ennek megfelelően az illetékmentesség vonatkozik a vér szerinti testvérekre, a féltestvérekre és az örökbefogadáson alapuló testvéri kapcsolatokra is.  

Fontos megjegyezni, hogy Az Itv. 99/V. § alapján a mentességet azon ügyekben is alkalmazni kell, amelyet a hatálybalépés napján véglegesen még nem bíráltak el.

 

Amennyiben Ön is szeretne szakképesítést szerezni,
jelentkezzen 
OKJ képzésünkre.

 

süti beállítások módosítása