; ; ; ;

Kedvezmények sorrendje az SZJA-ban 2021-től

2021. január 13. Dr. Magyar Zsuzsanna

2021-től a személyi kedvezmény igénybevétele jelentős változáson ment keresztül.

Eddig adókedvezményként tudta az érintett magánszemély igénybe venni, azonban 2021. január 01-jétől hatályos SZJA törvény már más érvényesítést tesz lehetővé. Ennek okán, illetve a kedvezmények rendszerében elfoglalt helye, sorrendje miatt érdemes a témát körüljárni.
pexels-photo-4476375.jpeg

A kiinduló pont tehát e kedvezményt tekintve az, hogy 2021. január 01-jétől kezdődően a személyi kedvezmény az összevont adóalap terhére vehető igénybe.

Változott továbbá a kedvezmény mértéke is. Ez a jogosultság hónapjaiban a minimálbér egyharmadának felel meg száz forintra kerekítve, vagyis jelenlegi helyzetet tekintve (még nincs 2021-re elfogadott minimálbér) 53.700,- Ft. Az összeg nagysága azonban nem jelent érdemi változást az adót tekintve, hiszen az 53.700,- Ft- adóalapot csökkentő tétel, azaz, adóban számítva ez 8.055,- Ft-ot eredményez, a korábbi minimálbér 5%-ával szemben, amikoris 8.050,- Ft volt a kedvezmény mértékea fizetendő adóból számítva.

Amennyiben egy magánszemély több jogcímen is érvényesíthet kedvezményt, azokat kizárólag az alábbi sorrendben érvényesítheti, függetlenül attól, hogy év közben adóelőleg-nyilatkozatban kéri a munkáltatójától (vagy az összevont adóalapba tartozó rendszeres bevételt juttató kifizetőtől) vagy év végén, az adóévre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallásban érvényesíti utólagosan egy összegben.

  1. a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
  2. személyi kedvezmény
  3. első házasok kedvezménye
  4. családi kedvezmény

 

 

banner0202.jpg

 

süti beállítások módosítása