; ; ; ;

Március 31-ig tart a szankciómentes időszak az online adatszolgáltatási kötelezettség egyes eseteiben

2021. március 30. Dr. Magyar Zsuzsanna

2021. januártól az adózók adatszolgáltatási kötelezettsége kibővült a nem adóalanyok részére kibocsátott számlák adattartamával is.

Ez azt jelenti, hogy egy adóalanynak valamennyi általa kibocsátott számláról és számlával egy tekintet alá tartozó okiratról adatot kell szolgáltatnia.
pexels-photo-842554.jpeg

Az ehhez tartozó szankciómentes időszak március 31-ig tart, azaz április 1-jétől már bírságolható a mulasztás abban az esetben, ha az áfaalanyok nem vagy nem megfelelően szolgáltatnak adatot azokról a számláikról, amelyek 2021. január 4-től újonnan kerültek be az adatszolgáltatással érintett számlák körébe.

Minden belföldön teljesített ügyletről, valamint kiállított számláról függetlenül a vevő jogállásától adatszolgáltatási kötelezettség terheli a számla kiállítóját, vagyis a nem áfa alany belföldi vagy külföldi természetes személy, jogi szervezet, illetve a nem belföldi áfa alany, azaz más tagállambeli vagy harmadik országbeli áfa alany részére kiállított számlák adatait is jelenteni kell a NAV felé, akár számlázó programmal, akár kézi számlázás útján valósul meg a számla kibocsátása.

A kötelezetti kör alól egy kivételszabály van; nem kell adatot szolgáltatni azon távolról is nyújtható szolgáltatások bizonylatáról, amely szolgáltatások után az adóbevallási és fizetési kötelezettségét az adóalany az egyablakos, ún. MOSS rendszerben teljesíti.

Ezzel gyakorlatilag az adóhatóság a teljes számlázási láncolatra rálát, valamennyi ügyletről tudomása van, hiszen a valós idejű adatszolgáltatások köre teljes egészében rendelkezésére áll, az online pénztárgépektől kezdve, az automata berendezések adatain át egészen az online számlák adatállományáig.

Ez megalapozza az adóhatóság jövőbeni eÁfa bevallási tervezetének alapját, minden bevallási kötelezettséggel érintett adóalany számára elkészíti az adóhatóság az áfa bevallás tervezetét 2021. július időszakra vonatkozóan.

Az eÁfa tervezet azonban kizárólag az adóalanyok által jóváhagyott, elfogadott, módosított visszajelzése alapján minősül majd bevallásnak, tehát az adózók aktív közreműködése elengedhetetlen lesz a bevallás teljesítéséhez, egy elektronikus felületen lehet majd elérni.

Fontos hangsúlyozni, hogy az eÁfa bevallás tervezetének használata nem lesz kötelező az adózók számára, csupán egy lehetőség, vagyis továbbra is beküldhető lesz a hagyományos xx65-ös bevallással is.

Amennyiben az adózó mindkét módon beküldi a bevallását, azaz elfogadja a NAV tervezetét is, illetve beküldi a xx65-ös bevallást is, úgy az adóhivatal az elsőként benyújtott bevallást tekinti érvényesnek.

 

 

0413_banner.jpg

süti beállítások módosítása