; ; ; ;

Kriptoeszközökkel végrehajtott ügyletek adózása

2021. május 27. Dr. Sztanó Imre

A napokban jelent meg a sajtóhír, hogy minden idők legrosszabb napjain van túl a kriptodevizák piaca. A hírek szerint egyetlen hét alatt több mint harmadával zsugorodott a kriptopiac. A két legnagyobb kriptodeviza, a bitcoin és az ethereum sokat veszített az értékéből. A másik hír, hogy az amerikai pénzügyminisztérium bejelentette, hogy minden 10 000 dollár feletti értékű kriptovaluta-tranzakciónál bejelentési kötelezettség lép életbe.  A szabályozással az adóelkerülés lehetőségeit kívánják csökkenteni, alapvetően a kriptodeviza-piac szabályozása a  célkitűzés.
pexels-photo-5980856.jpeg

Talán a véletlen, de a parlamenti irományok között található a T/16208. számú törvényjavaslat, amely a kriptoeszköz-ügyletekből származó jövedelem adózási kérdéseivel is foglalkozik. A módosítás a személyi jövedelemadóztatást érinti, egyszerűsítve és egyértelműsítve az eddigi szabályokat.

Kriptoeszközzel végrehajtott ügyletnek minősül az az ügylet, amelyben a magánszemély bárki számára megköthető, elérhető ügyletben kriptoeszkök átruházása, átengedése révén (idértve a kriptoeszköz biztosította jog gyakorlását is) nem kriptoeszköz formájában vagyoni értéket szerez. Ügyleti nyereséget kell megállapítani (a meghaladó rész tekintetében) akkor, ha a tárgyévi ügyletek révén megszerzett bevételek összege meghaladja a kriptoeszközök megszerzésére és az ügyletekhez kapcsolódó díjakra, jutalékokra (ide értve a konkrét ügylethez nem kapcsolódó, de a kriptoeszközök tartásával összefüggő tárgyévi igazolt kiadásokat is) fordított tárgyévi igazolt kiadásokat. Ügyleti veszteséget kell megállapítani (a meghaladó rész tekintetében) akkor, ha az említett tárgyévi kiadások összege meghaladja a tárgyévi bevételek összegét. Ügyleti bevételt nem kell (nem lehet) megállapítani, ha az ügyletből származó bevétel a minimálbér 10 százalékát nem haladja meg, feltéve, hogy a bevétel megszerzésének napjára más, azonos tárgyú ügyletből a magánszemély nem szerez bevételt, továbbá az adóévben e bevételek összege a minimálbért nem haladja meg.

Az új szabályok alapján a kriptoeszköz értékesítéséből származó jövedelem már nemaz összevont adóalap részét képezi, hanem külön adózó jövedelemnek minősül és azután szociális hozzájárulási adót sem kell fizetni. A jelenlegi szabályok alapján – eltérő törvényi rendelkezés hiányában –a kriptovaluta átruházásakor keletkező jövedelem egyéb jövedelemként viseli a közterheket, így az után 15 százalék személyi jövedelemadót és 15,5 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adót is kell fizetni.

A kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem megállapításának módja az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem meghatározásához hasonló logikára épül. Jövedelem akkor keletkezik, ha az adóévben elért ügyleti nyereségek együttes összege meghaladja a tárgyévben realizált ügyleti veszteségek és az ügyletkötésekhez kapcsolódó díjak, jutalékok együttes összegét. Ez utóbbiba beleértendőek a konkrét ügylethez nem kapcsolódó, de a kriptoeszközök tartásával összefüggő tárgyévi igazolt kiadások is. Ügyleti nyereség akkor keletkezik, ha a megszerzett bevétel meghaladja a kriptoeszköz megszerzésére és az ügylethez kapcsolódó díjakra, jutalékokra fordított igazolt kiadásokat. Számításának módja a következő:

 

+

A tárgyévi ügyletek során megszerzett bevételek

-

A kriptoeszköz megszerzésére fordított igazolt kiadások, a kriptoeszköz bányászattal összefüggésbe hozható igazolt kiadások

-

Az ügyletkötésekhez kapcsolódó díjak, jutalékok

-

A konkrét ügylethez nem kapcsolódó, de a kriptoeszközök tartásával összefüggő tárgyévi igazolt kiadások

 

Ügyleti nyereség/veszteség

 

Az ügyleti eredmény megállapítása során bevételként a kriptoeszköznek a kriptoeszköz átruházása, átengedése (vagy a jog gyakorlás megkezdése) időpontjára megállapított szokásos piaci értékét kell figyelembe venni.

Ha az adóévben az összes ügyleti veszteség meghaladja az összes ügyleti nyereség összegét, akkor a veszteséget elszenvedett magánszemély élhet az adókiegyenlítés lehetőségével. Az adókiegyenlítés során a magánszemély az adóévben, illetve az azt megelőző két évben kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó veszteségének „adótartalmát” az éves adóbevallásában megfizetett adóként érvényesítheti. A kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelmet a magánszemélynek adóévenként kell megállapítania, melyet megtehet az adóbevallási tervezet kiegészítésével vagy a saját maga által elkészített adóbevallásában. Átmeneti rendelkezés alapján azon magánszemélyek, akik 2022 előtt kriptoeszköz átruházására, átengedésére tekintettel jövedelmet nem állapítottak meg, az új szabályok szerint megállapíthatják a jövedelmet és azt 2022. évi ügyleti eredményként vehetik figyelembe.

 

Forrás: T/16208. számú törvényjavaslat egyes adótörvények módosításáról

02_wbanner.jpg

süti beállítások módosítása