; ; ; ;

Számviteli szolgáltatások körében lévő változások a számviteli törvényben 2021. évben

2021. július 26. Magyar Miklósné Zsuzsa

A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragrafus. E változás miatt nagyon sokan kerestek meg, hogy korábban elfogadták a mérlegképes szakképesítéssel egyenértékű főiskolai, illetve egyetemi végzettséget, és most a törvény változása kapcsán ez  a szövegrész kikerült a törvényből.

pexels-photo-3784292.jpeg

151.§ (1)A vállalkozó a 150. § (2) bekezdése szerinti könyvviteli szolgáltatás körébe tartozó feladatok irányításával, vezetésével, az éves beszámoló, az egyszerűsített éves beszámoló, az összevont (konszolidált) éves beszámoló elkészítésével

  1. a)olyan természetes személyt köteles megbízni, illetve ezen feladatok végzésére alkalmazni, aki okleveles könyvvizsgálói szakképesítéssel vagy mérlegképes könyvelői szakképesítéssel, illetve az engedélyezés szempontjából mérlegképes könyvelői szakképesítéssel egyenértékú szakképesítéssel ( ez utóbbiaktovábbiakban együtt: mérlegképes könyvelői szakképesítés)  és a tevékenység ellátására jogosító engedéllyel rendelkezik, vagy aki a 152/B. § szerinti bejelentést tett, vagy
  2. b) olyan számviteli szolgáltatást nyújtó társaságot köteles megbízni, amelynek a feladat irányításával, vezetésével, a beszámoló elkészítésével megbízott tagja, alkalmazottja megfelel az a) pontban meghatározott követelményeknek.

(2) *  Az (1) bekezdésben előírt kötelezettség alól mentesül az a vállalkozó, amelynél az éves (éves szintre átszámított) nettó árbevétel az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában - ennek hiányában a tárgyévben várhatóan - a 10 millió forintot nem haladja meg.

A korábbi években 2018. évet megelőzően az ilyen egyenértékű bizonyítványokkal mérlegképes regisztrációt lehetett szerezni. Ez a lehetőség már nem áll fenn, ezért értelmetlen volt a törvény szövegében ezt a lehetőséget meghagyni, hiszen nagyon sok félreértésre adott okot. Ezért került ki a szövegrészből , de természetesen akik eddig igy regisztráltak, akkor azok mint szerzett jogot a továbbiakban sem veszítik el.


honlap_banner31.jpg

 

süti beállítások módosítása