; ; ; ;

Vendéglátóhely üzemeltetőkre vonatkozó regisztráció

2021. november 16. Magyar Miklósné Zsuzsa

A Magyar közlöny 155. számában megjelent ( 501/2021. (VIII.18.) a turizmus-vendéglátás ágazatot érintő stratégiai célú módosításáról.

A  regisztrációs és adatszolgáltatási kötelezettség második részében a vendéglátó üzemeltetőkre vonatkozó eljárással foglalkozunk, mert módosításra került a  kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet.

pexels-photo-1484516.jpeg

 

1.) Vendéglátóhely üzemeltetőkre vonatkozó regisztráció:

A jelenleg hatályos jogszabályok alapján minden, Magyarországon működő vendéglátó üzlet üzemeltetőjének –  annak tulajdonosának vagy bérlőjének − regisztrálnia kell vendéglátó üzletét az NTAK-ba.

A 634/220 (XII.22.) kormányrendelet értelmében vendéglátó ipari üzlettípust 2021. március 31.-ig kellett a területileg illetékes jegyzőhöz bejelenteni.

  • Regisztrációra köteles vendéglátó üzletek
  • étterem, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
  • büfé, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
  • cukrászda, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
  • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás;
  • italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás;
  • zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás;
  • munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5629 – egyéb vendéglátás; ( adatszolgáltatási kötelezettsége nincs)
  • gyorsétterem, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
  • rendezvényi étkeztetés, TEÁOR’08: 5621 – rendezvényi étkeztetés; (nincs adatszolgáltatás)
  • alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
  • mozgó vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás. (nincs adatszolgáltatás)

A regisztrációra kötelezett vendéglátó üzletek tekintetében a jogszabály a regisztrációt 2021. november 1-től az adatszolgáltatást pedig 2022. július 1-től írja elő. 

 Ennek megfelelően a szolgáltatónak legkésőbb az adatszolgáltatás megkezdéséig  (2022. július 1.) el kell végeznie a regisztrációt és gondoskodnia kell arról, hogy rendelkezzen az adatszolgáltatás teljesítésére alkalmas vendéglátó szoftverrel is.  

2.) Vendéglátó szoftver:

az adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzlet üzemeltető által kötelezően használt olyan informatikai program, amely a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára adatok továbbítására alkalmas:

 3.) Ingyenes szoftver

A vendéglátóegységet  üzemeltetők számára az MTÜ korlátozás nélküli vendéglátó szoftvert fog biztosítani, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség könnyen és gyorsan teljesíthető legyen, valamint a szükséges adminisztrációt is el lehessen végezni.

A regisztrációt követően a vendéglátó szoftver naponta legalább egy alkalommal, a tárgynapot követő 24 órán belül, automatikusan küldi a tárgynapra vonatkozóan a napi adatszolgáltatás körébe tartozó, személyes adatot nem tartalmazó, forgalmi jellegű adatokat.

 Az adott nap lezárásával az NTAK-ba beküldésre kerülnek a vendéglátó üzlet adott napi forgalmi adatai. jelenleg hatályos jogszabályok alapján, Magyarországon kizárólag olyan

Az adatszolgáltatás részleteit a regisztrációt követően az érintettek levélben kapják meg.

4.) Ellenőrzés:

NTAK-regisztrációját, valamint a rendszeres és megfelelő adatszolgáltatást az NTAK felé kereskedelmi hatósági jogkörében eljárva, a vendéglátó üzlet címe szerint területileg illetékes jegyző ellenőrzi.

 

A következő részben a turisztikai attrakciót nyújtó szolgáltatókkal foglalkozunk.

 

süti beállítások módosítása