; ; ; ;

Mi is az az energiaköltség hozzájárulás?

2022. április 21. Dr. Sztanó Imre

Egy új jelenségre hívták fel figyelmünket a szakemberek. Egyes külföldi értékesítők energiaköltség hozzájárulás címen számláznak meghatározott összeget. Természetesen mindenki érzékeli az energiaárak emelkedését, de ilyen címen felár számítása újszerűnek tűnik. Nyilvánvalóan a szerződés szerinti eladási árakat nem lehet megváltoztatni, de a felszámított felár a vevőknek nagy terhet okozhat. Lényegében tehát az eladó az energiaár emelkedéséből származó többlet terhet így áthárítja a vevőre.

pexels-photo-1251848.jpeg

A felmerülő jelenség több kérdést is felvet. Egyrészt kérdésként merül fel az, hogy az eladó jogosult-e ilyen tételt felszámítani? Másrészt vizsgálni kell azt is, hogy az általános forgalmi adó számításakor ezt hogyan kell/lehet figyelembe venni, illetve hogyan kezeljük mindezt a számviteli elszámolások során.

A felár felszámításának jogosságát az értékesítési szerződésben foglaltak határozzák meg. Ha nincs olyan pont a szerződésben, amely lehetővé teszi a megnövekedett előállítási költségek fedezetére szolgáló plusz díj (költség hozzájárulás vagy felár) felszámítását, akkor a feleknek szerződést kell módosítani. Ennek jogi szempontból nincs akadálya. Természetesen a módosításhoz mindkét fél akarata szükséges.

Más a helyzet, ha szerződéses megállapodás hiányában kerül a számlába az említett költség hozzájárulási díj. A gyakorlatban ezzel lehet találkozni. A szállító felárat is tartalmazó számlát állít ki a vevő részére. Két eset lehetséges, a vevő elfogadja a szállító értesítését, tájékoztatóját a pluszteher áthárításáról és elfogadja (kifizeti) a számlát. A másik esetben a vevő megtagadja a felár elfogadását, vitatja annak jogosságát. Ez esetben a szállító a vételárba nem tudja érvényesíteni az energia árak emelkedése miatti többletköltségét.

A szállító által számlázott felár lényegében az értékesítési ár módosításaként értelmezhető, így azt az árbevételként kell elszámolni. Az általános forgalmi adó

megítélésénél az „alapelszámolásból” kell kiindulni, ebből következően a „felár áfakulcsa” megegyezik azzal, amit az eladott terméknél egyébként is alkalmaztunk.

 

 

süti beállítások módosítása