; ; ; ;

Praktikus tanácsok az EKR alkalmazásához

2018. június 25. Dr. Kothencz Éva

A 2018. április 15-étől kötelezően alkalmazandó elektronikus közbeszerzési rendszer (a továbbiakban: EKR) bevezetéséről 2018. április 4-ei blogbejegyzésünkben már hírt adtunk. Jelen bejegyzés keretében néhány, az EKR alkalmazásával kapcsolatos gyakorlati tanáccsal kívánjuk Olvasóink munkáját segíteni.

praktikus_ekr_3.jpg

Mint ismeretes, a közbeszerzési eljárások elektronikus úton történő lebonyolítása a Miniszterelnökség által fenntartott informatikai rendszer (https://ekr.gov.hu.) útján történik. Az elektronikus közbeszerzés részletes szabályairól külön végrehajtási rendelet szól: a 424/2017. (XII. 19.) Korm. rendelet (a továbbiakban: EKR rendelet). Az EKR rendelet 6. § (1) bekezdése értelmében az EKR használatához – ez igaz ajánlatkérői és ajánlattevői oldalon egyaránt –a rendszerben az arra jogosult személy részéről történő regisztráció szükséges. Gyakori kérdés, hogy ki tegye meg a regisztrációt, illetve, hogy ez milyen lépésekből áll? A továbbiakban e kérdésekben kívánunk eligazítással szolgálni.

A regisztráció egységes; ajánlatkérői és ajánlattevői oldalon azonos módon épül fel. E szerint ugyanazon természetes személy vagy jogi személy egy regisztrációval rendelkezhet. A regisztráció menete a következő. Az ajánlatkérő (ajánlattevő) szervezet nevében eljárni jogosult személy regisztrálja magát a rendszerben természetes személyként. A jogszabály nem érinti azt a kérdést, hogy ezt ki jogosult megtenni; a szervezet döntésére bízza. Ezzel együtt, tanácsos a kérdést „házon belül” rendezni és az ajánlatkérő (ajánlattevő) szervezetébe tartozó személy révén intézni. A rendszerben már regisztrált természetes személy jogosult lesz többek között az adatbázisokat használni, ajánlatkérő (ajánlattevő) szervezetet regisztrálni, más szervezetekhez csatlakozni. Az  ajánlatkérő szervezet regisztrációja a  Közbeszerzési Hatóság jóváhagyásához kötött. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Közbeszerzési Hatóság visszajelzését követően lesz végleges a regisztráció.

A szervezetet regisztráló személy automatikusan superuser szintű felhasználó lesz. Ezt követően, amennyiben az adott szervezet közbeszerzésekkel foglalkozó munkatársai regisztrálnak magánszemélyként, kérhetik a csatlakozásukat az ajánlatkérő (ajánlattevő esetében az ajánlattevő) szervezethez. A superuser hagyja jóvá a csatlakozási kérelmeket és tud a rendszer használatához kapcsolódó különböző szintű jogosítványokat kiosztani. Jellemző gyakorlat, hogy a superuser a közbeszerzésekkel foglalkozó munkatársaknak is superuser jogosítványokat ad (ennek nincsen akadálya), annak érdekében, hogy a közbeszerzési eljárással kapcsolatos eljárási cselekményeket akadálytalanul meg tudják tenni. Ezt azért is célszerű megadni, mert kétkulcsos beléptetéssel használható a rendszer. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felhasználó túl azon, hogy felhasználónévvel rendelkezik és a belépés jelszóval védett, a regisztráció során megadott mobiltelefonszámra fogja megkapni a felület használatához szükséges személyes kódot (a banki műveletekhez hasonlóan), ami 24 órán át érvényes.

További gyakori kérdés ajánlatérők részéről, hogy a Kbt. 113. § szerinti, összefoglaló tájékoztatással induló eljárásban hogyan tudják ellenőrizni, hogy az ajánlatkérő által közvetlenül meghívni tervezett gazdasági szereplő csatlakozott-e az EKR-hez, tekintettel arra, hogy az jelenleg ajánlattevői nyilvántartást nem tartalmaz. Ez olyan módon hidalható át, hogy a rendszerben már regisztrált személy a „Felhasználó” menüpontból kiválasztja a „csatlakozás szervezethez” almenüt és beírja a közvetlenül meghívni tervezett gazdasági szereplő nevét a kereső mezőbe. Amennyiben az adott szervezet már csatlakozott, ezt a találati lista egyértelműen mutatja. Amennyiben nem, célszerű előzetesen jelezni feléjük, hogy a regisztrációt tegyék meg, ugyanis csak a már regisztrált gazdasági szereplő hívható fel ajánlattételre.

süti beállítások módosítása