; ; ; ;

Új adatbázis a NAV honlapján

2019. április 15. Dr. Magyar Zsuzsanna

Az adóhivatal elérhetővé tette az egyéni vállalkozók bevételeit és jövedelmi adatait tartalmazó adatbázist, amely a NAV honlapján az alábbi linken keresztül érhető el:

https://www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok/adatbleker/egyeni_vallakozok_bevallasi_adatai

uj-adatbazis-nav.png 
Az adatbázis a NAV közzététele szerint 211 979 egyéni vállalkozó adatait tartalmazza, az adatbázis 2018.07.18-án rendelkezésre állt adatok alapján készült.

Továbbra is változatlan, hogy amennyiben egyéni vállalkozó nyilvános adatait szeretnénk lekérdezni, úgy hiteles adatbázisként továbbra is használható az alábbi link: https://www.nyilvantarto.hu/evny-lekerdezo/

Ezen továbbra is elérhető, hogy a lekérdezendő egyéni vállalkozó mikor kezdte a tevékenységét, mi a tevékenysége, székhelye, telephelye, van-e szüneteltetve a tevékenysége, stb.

A NAV által most elérhető adatbázisból az utolsó lezárt év árbevétele, jövedelemi adatai, és az adófizetési kötelezettség pontos összege található, forintban megadva.

A 2017. évi CL. törvény az adózás rendjéről (Art.) 262. § értelmében az adóhivatal évente fogja a bevallási határidőt követő 30 napon belül az adatokat közzé tenni, tehát az adatbázis frissítése nem sokat várat magára.

Kizárólag az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény szerinti egyéni vállalkozók NAV által hibátlanul feldolgozott bevallásadatai, azaz személyijövedelemadó-bevallás, egyszerűsített vállalkozói adó bevallás, és KATA bevallás szerepelnek.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók esetében kizárólag a kisadózó vállalkozásra vonatkozó bevételi értékhatárt meghaladó bevétel és annak adója kerül megjelenítésre.

süti beállítások módosítása