; ; ; ;

Visszaszámlálás indul, ideje felkészülni a számlaszintű adatszolgáltatás változásaira

2020. június 10. Dr. Magyar Zsuzsanna

time-business_1212-46.jpgMár csak egy hónap van hátra, a 2020. július 1-jétől várható változások indulására, addig még az adózóknak van idejük felkészülni.  Nem kis túlzással állíthatjuk, hogy alig egy év múlva a NAV tényleg valamennyi ügyletet, - ideértve a belföldi és a külföldi ügyleteket is – azonnal, valós időben látni fog

2013 óta jelentjük a nagyobb áfa tartalommal rendelkező számlák adatait tételesen a belföldi összesítő jelentésben, ennek értékhatára természetesen jelentősen csökkent azóta. 2018. évtől kezdődően pedig bevezetésre került az online számlaadatszolgáltatás, és ezzel egyidőben pedig a belföldi összesítő jelentésben szerepeltetendő számlák áfa értékhatára jelentősen lecsökkent, 1 M Ft-ról 100 ezer Ft-ra. Minden rendelkezés és jogszabályi változás azt az irányt mutatta, hogy előbb-utóbb minden kibocsájtott és befogadott számla valamilyen módon azonnal bekerül a NAV adatbázisába. Ennek előrevetített „változata” az pénztárgépek bekötése a NAV-hoz szintén erősítette az az irányt, hogy ezáltal jelentősen fehéríthető ki a gazdaság.

Szűk egy hónapunk maradt felkészülni arra, ami 2020. július 01-jétől vár az adózókra, ezeket vesszük most sorra:

2020. július 01-jétől kezdődő ügyetek esetében a számla kötelező tartalmi eleme lesz a vevő adószáma (jelenleg csak azoknál az ügyleteknél, ahol az áthárított áfa értéke eléri a 100.000,- FT-ot), tehát érdemes az ügyfél adatbázist ennek megfelelően frissíteni, mert számlák ezentúl belföldi adózók esetében csak adószámmal kerülhetnek be a könyvelésbe.

 Érdemes áttekinteni a számlázási mechanizmusunkat is, hiszen a számla kiállítására nyitva álló határidő jelentősen csökken, az eddigi 15 napról 8 napra, ez szintén a gazdaság fehérítését szolgálja, ill. az áfa-bevallási tervezet NAV általi elkészítéséhez szintén szükséges volt a határidő jelentős megrövidítése.

 2020. július 01-jétől az áfa bevallás részként kitöltendő M-es lapok köre szintén jelentősen bővül, hiszen értékhatártól függetlenül valamennyi számláról adatot kell szolgáltatni, függetlenül annak áfa értékétől.

 2020. július 01-jétől adatszolgáltatás alá esik valamennyi belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére kiállított, belföldön teljesített ügyletről kibocsájtott számla, tehát a belföldi fordított adózású ügyletek is, ill. az adómentes ügyletek is.

 

Tehát, ha például egy áfa mentes KATA adóalany nyújt szolgáltatást egy belföldön nyilvántartásba vett másik adóalany részére nyújtott szolgáltatásáról, az ügylet adatszolgáltatási kötelezettség alá esik, függetlenül attól, hogy a kiállított számla nem tartalmaz áthárított áfa-t.

 fb_frissitett_tavolleti_kepzes_0428.png

süti beállítások módosítása